8. august 2013

Dansk børneteater i Solens Rige

Traditionen tro har flere danske børneteatre brugt sommeren til at føre sig frem på den internationale scene.

Desværre er teatrene ikke altid lige flinke til at lade omgivelserne (herunder denne portal) få besked om disse aktiviteter, men nævnes kan det da, at Teatret Refleksion i juli måned var i Japan med  animationsforestillingen ’Skabelse’, der spillede i Tokyo, Chino, Kobe og Osaka. Det blev til 12 opførelser i denne omgang i Japan, hvor Refleksions besøg var med den fjerde forestilling på fem år.

Refleksions turneansvarlige, Lisbeth El Jørgensen, forklarer interessen således:

'Vi oplever en form for æstetisk fællesskab mellem Fjernøsten og teatrets forestillinger. Måske taler Teater Refleksions enkelte, stramme æstetiske univers ind i en buddhistisk tankegang. Vores faste samarbejdspartner i Japan, Excecutive Producer Megumi Ishii fra Za-koenji teatret i Tokyo, fortæller desuden, at det drejer sig om indhold og om måden, man henvender sig til børnene på'.

Turneen til Japan var betalt af japanske teateropkøbere og festivaler og har modtaget støtte fra Toyota-Fonden og Aarhus Kunstråd.

I det hele taget er Japan særdeles modtagelig for dansk børneteater, hvor en lang række grupper har været inviteret til festivaler og turneer gennem årene.

Således har også Madam Bach været i Solens Rige denne sommer, hvor man på en månedlang turne har spillet 'Blæst' i Tokyo, Nishio, Taketoyo, Toyokawa, Aichi, Nagoya, Kitakyushu samt på Okinawa – på festivalen Kijimuna Festa, der næsten altid har danske eller skandinaviske teatre på programmet.

Christian Schrøder fortæller, at forestillingen blev filmet af tre lokale tv-stationer og en gang på nationalt tv, så Madam Bach kom ud til 127 millioner japanere…

Og 'Blæst' har skam stadig vind i sejlene. Nu er scenografien så på vej fra Japan til Brasilien, hvor Madam Bach i september skal spille på festivaler i Rio de Janeiro og  Sâo Paolo –    inviteret af Det Danske Kulturinstitut i Rio.

Der er også invitationer fra Australien, Sydafrika og Kina forude, ligesom det ligger fast, at man skal til Italien til februar næste år. Christian Schrøder opgør p.t. invitationsomfanget for 'Blæst' til 30 forskellige lande, mens Refleksion i øvrigt også kan berette om forespørgsler til sin 'Skabelse' fra bl.a. Rusland, Brasilien, Tyskland, Belgien og Polen.  

Og her er altså blot nævnt to af de mange danske børneteatre, der vækker opsigt internationalt.

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne