12. august 2020

Carte Blanche siger farvel – og på gensyn

Carte Blanche siger farvel til tilværelsen som egnsteater i Viborg med forestillingen 'Skatkammer', der bygger på de mange forestillinger, som teatret har skabt gennem årene. 

Således bliver oplevelser og installationer fra de seneste 15 år genskabt og nyfortolket i et labyrintisk univers og lever op til Carte Blanches kunstneriske forkærlighed for sansefyldt performance.

'Vi har lavet 'Skatkammer' for at give publikum en mulighed for at genopleve de bedste øjeblikke fra de mange forestillinger, som vi har skabt gennem årene', lyder det fra Carte Blanches stifter og kunstneriske leder, Sara Topsøe-Jensen, der selv meldte offentligt ud i foråret 2019, at teatret og kommunen efterhånden stod så langt fra hinanden kulturpolitisk og teatermæssigt, at hun forlods droppede forhandlinger om en ny egnsteateraftale (se artiklen: 'Carte Blanche stopper som egnsteater').

Dermed ophører Carte Blanche med at være egnsteater pr. 1. januar 2021, men den gode nyhed er, at 'Skatkammer' kun markerer afskeden som egnsteater – men at Carte Blanche vil leve videre.

'Når vi har afsluttet tilværelsen som egnsteater i Viborg, kaster vi os over planerne for Carte Blanche version 2.0. Det bliver et andet udtryk end det, som vi havde som egnsteater, og vi glæder os rigtig meget til at genopfinde os selv – igen!', lyder det fra Sara Topsøe-Jensen.

Der trods de mange kunstneriske succeser som egnsteater stadig huskes for en af de mest markante lynkarrierer i dansk børne- og ungdomsteaters historie:

Efter uddannelse fra den nu hedengangne Nordisk Teaterskole i Aarhus og nogle år i Spanien som medlem af Teatro de los Sentidos vendte hun hjem til Danmark og tog i januar 2000 til showcase med sit nystiftede teater Carte Blanche og forestillingen 'var Der Engang' – en form for sansesensorisk installation, som gik lige fra refusionsgodkendelse til at være en af de store samtaleemner ved den efterfølgende aprilfestival i Ringsted samme år.

Succesen fortsatte i strakt galop med Horsens Børneteaterpris ved festivalen i september samme år – og der gik blot nogle få år som turnerende teater, før Carte Blanche blev headhuntet til egnsteater i Viborg med start i 2004.

Men her og nu gælder det altså 'Skatkammer', hvor egnsteatret afslutningsvis forvandles – både ude og inde – til et overflødighedshorn af oplevelser. Publikum får mulighed for at møde både gamle og nye karakterer fra teatrets mange forestillinger og giver således også mulighed for at samle nogle af de mange skuespillere og samarbejdspartnere fra ind- og udland, der har været en del af Carte Blanche.

'Skatkammer' har premiere 3. september. Se mere på https://www.cblanche.dk

(Billedet: Sara Topsøe-Jensen under prøveforløbet til 'Skatkammer', hvor teatrets kunstneriske leder var stand-in for forestillingens skuespillere. Foto: Christina Blangstrup Dahl) 

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne