13. oktober 2010

Carte Blanche fylder ti år

Carte Blanche er egnsteater i Viborg og bl.a. kendt for sine mange brugerinddragende aktiviteter og teaterforestillinger.

Netop i år er det også ti år siden, at Sara Topsøe-Jensen stiftede sit eget performanceteater og hvirvlede ind i dansk børneteater som en stormvind, og det fejres på teatret med en udstilling, der er en labyrintisk rejse gennem ti års forestillinger og installationer – og hvor lys og mørke spiller hovedrollerne.

’Det skal være som et skatkammer af magiske øjeblikke. Installationen er helt sin egen. Vi har brugt rekvisitter og scenografi fra de tidligere forestillinger, men det hele er sat sammen på ny, og derfor kan man sagtens opleve installationen uden at have set en Carte Blanche-forestilling’, fortæller Sara Topsøe-Jensen i en pressemeddelelse.

I forbindelse med udstillingen/installationen holder Carte Blanche også åbent hus i domicilet på Kasernevej 13 i Viborg, hvor gæsterne bl.a. kan se på plakater, bladre i teatrets scrapbog – eller måske deltage i et åbent værksted, hvor man kan klippe figurer til et lille skyggeteater.

Jubilæumsinstallationen kan ses fra 14. til 28. oktober. Hverdagene uden om uge 42 er primært reserveret til skoler og institutioner i Viborg og omegn, men i skolernes efterårsferie er der åbent for alle (man-fre kl. 10-15, lørdag og søndage 13-16) mod en entre på 25 kr., Institutioner og skoler kan dog mod forudbestilling få elever/børn gratis med.

Carte Blanche kan fejre sit ti års jubilæum i bevidstheden om, at teatret har sat sit store præg på dansk børneteater og med sine eksperimenterende fortællestil også udviklet og fornyet børneteatret. Som det var tilfældet helt fra første færd, hvor Sara Topsøe-Jensen i 2000 var til showcase hos Refusionsudvalget først på året for så at høste overmåde positiv opmærksomhed på den efterfølgende børneteaterfestival i april i Ringsted med sin dekonstruktivistiske forestilling ‘Var der en gang’. Jubelstartåret kulminerende med tildelingen af Horsens Kommunes børneteaterpris ved festivalen i september 2000. Det er et succesforløb, som ingen før eller siden har gjort teatret efter.

Blot fire år efter blev Sara Topsøe-Jensens teater så egnsteater i Viborg.

De ti år har Carte Blanche opgjort til 13 forestillinger, to store udviklingsprojekter og otte udstillingsinstallationer. Seneste forestilling er ’Vandspejling’, der er udviklet specielt til projekt ’Vandet’ – hvori også indgår Randers Egnsteater, udviklingscentret Kulturprinsen og fire kunstmuseer i et tværfagligt projekt om målrettet kultur for børn og unge.

Udover jubilæumsinstallationen fejrer Carte Blanches også jubilæet også med en kommende udgivelse af en lille bog om teatrets første ti år.

Mere om teatret og jubilæumsaktiviteterne på www.cblanche.dk

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne