1. juli 2023

Byen som en levende scene

Når dette års udgave af PASSAGE Festival, der er en af Nordeuropas største internationale gadeteaterfestivaler, afvikles fra 31. juli til 5. august, vil Helsingørs gader og omegn blive fyldt med scenekunst og events i mange genrer: 

Italiensk open-air cirkus, PASSAGE Planet, absurd klovn, spektakulær og borger-afhængigt nycirkus, klassisk gadeteater, stedsspecifikke forestillinger udviklet til festivalen, dans, koreografi og eksperimenterende scenekunst. side om side, vil festivalen, der præsenterer over 50 europæiske kompagnier og teatre, indeholde. Heraf er 17 danske, mens resten er en smuk international buket af kunstnere.

Programmet er blevet offentliggjort løbende og er online på festivalens hjemmeside her pr. 1. juli, hvorefter det suppleres i pdf og trykt udgave fra midt i juli.

Efter nogle år med corona og dens logistiske eftervirkninger er festivalen igen oppe i volumen og større end tidligere, fortæller festivalens kommunikationsansvarlige, Camilla Hasseriis Dietz, der opgør det samlede program til over 225 opførelser på de seks dage. Der er 57 events inklusive tre forskellige workshops.

Som vanligt indgår flere forestillinger fra den store festival også i andre festivaler, byfester m.v., og samarbejdet indbefatter i år bl.a. gadeteaterfestivalerne på Bornholm (28.-30. juli) og Næstved (Street Cut 10.-13. august) og Vanløse, Nykøbing Falster og Nykøbing Sjælland – samt svenske Halmstad, Lund, Malmø, Höganäs og Ängelholm. 

Dette års PASSAGE Festival arrangeres af Helsingør Teater. Festivalen er støttet af Helsingør Kommune, Statens Kunstfond samt af EU’s Creative Europe-program.

Som vanlig lægger festivalen ud med en stor international åbningsforestilling: I år er det franske Cie Basingas ’Open Lines’, hvor man kan opleve Tatiana Mosio-Bongonga danse til live-musik i 20 meters højde mellem Nøjsomheds bygninger. Det sker onsdag 2.august kl. 19:00.

For det franske kompagni er samarbejdet med områdets beboere og publikums aktive deltagelse en forudsætning for, at de kan skabe Open Lines. For når Tatiana Mosio-Bongonga bevæger sig ud på et 200 m. langt koreograferet forløb i 20 meters højde, er det mere end 50 beboere fra boligområdet Nøjsomhed i Helsingør og andre lokale frivillige, der holder linen stabil som cavalettists (“cavaletti” er tværgående reb, der holdes af kropsvægt) mens lokale musikere bliver en del af Basinga LiveBand, der skaber den musikalske dialog med linedanseren, når hun bevæger sig ud i luften mellem bygningerne i boligområdet – uden sikring.

Men festivalen har som altid et stort program for hele familien med forestillinger i både stor og helt lille skala. Mange er gratis, mens nogle af forestillingerne kræver billet eller et PASSAGE festivalarmbånd.

Læs mere om program, billetter og praktisk info på festivalens hjemmeside: www.passagefestival.nu

* Har man lyst til en appetizer, inden det hele går løs, kan man læse Betina Rex’ 

reportage (’Grotesk, finurligt og meditativt') fra sidste års PASSAGE Festival.

(Billedet: PASSAGE Festivals åbningsforestilling indtager i den grad byrummet, når Tatiana Mosio-Bongonga danse til live-musik i 20 meters højde mellem Nøjsomheds bygninger. PR-foto: Antoine-Represse)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne