27. januar 2016

Brugernært otiumteater

Egnsteatret Undergrunden, der tidligere turnerede i stor stil med kammeropera for/til børn og unge, stabiliserer og udvikler sin opgave som egnsteater i Furesø Kommune.

Således har teaterleder Anders Ahnfelt selv turneret rundt på små spillesteder i kommunen med enmandsforestillinger som 'Kontrabassen' og 'Babettes gæstebud' – og i starten af februar søsættes et nyt tiltag, 'Undergrunden besøger', hvor egnsteatret bringer teater helt ud til kommunens borgere – med fokus på de ældre og de syge.

Og selvom ældresegmentet så afgjort ligger længst fra teateravisen.dk's eget fokus – omend også børn og unge jo en dag bliver så gamle, at historier fra barndommen kan være den mest  nærværende livsperiode – skal projektet alligevel lige nævnes som et eksempel på den brugernære kunst, et egnsteater kan præsentere i sit lokalområde. Og som eksempel på det givtige samarbejde, der eksisterer blandt landets 33 egnsteatre.  

Landets egnsteatre mødes i øvrigt til konference 24.-25. maj på Team Teatret i Herning, hvor der netop sættes spot på værdien af lokal scenekunstproduktion og den betydning det har for det omkringliggende samfund, at den kreative skaberkraft er lokalt forankret…

Som pilotprojekt i Undergrundens nye tiltag præsenterer man i samarbejde med Odsherred Teater forestillingen ’Historien om en sang’, der tager udgangspunkt i skuespiller og dramatiker Mei Oulunds besøg hos en række ældre borgere i Odsherred med det erklærede mål at få deres livshistorie.

Disse historier fortolkes i monologer og tilknyttede sange og er iscenesat som en lille varm teaterkoncert for ældre, 'Historien om en sang' – som i øvrigt er en del af samarbejdsprojektet 'Kreativt Otium' mellem Odsherred Teater og Odsherred Kommune, hvor formålet er at skabe kulturelle projekter for og med ældre.

De første i Furesø Kommune, der får glæde af gæstespillet, er Ryetbo Plejehjem 1. februar, mens det dagen efter gælder Ældrecentret Svanepunktet.

Der spilles på ældrevenlige tidspunkter midt på eftermiddagen, og forestillingerne er gratis for brugerne af plejehjem og ældrecenter samt deres pårørende, idet de finansieres via et særligt kommunalt tilskud.

Mere om egnsteatret på www.undergrunden.com

(Billedet: Mei Oulund (ved spejlet) og Henrik Ipsen (th) spiller og synger på plejehjem i Furesø Kommune, akkompagneret af pianisten Vibeke Aggeboe. Foto: Ricky Molloy)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne