4. marts 2010

Børneteatrenes scenografi til verdensudstilling

Hvert fjerde år bliver der i Tjekkiets hovedstad, Prag, afholdt en stor international scenografiudstilling, Prag Quadrennialen, hvor alverdens lande har en stand og viser eksempler på de seneste års scenografier, kostumer m.v. I 2007 deltog således hele 55 lande, og Danmarks stand var bygget op om Steffen Aarfings og Marie i Dalis ‘Ringen”’ på Det Kongelige Teater.

Næste udstilling (kaldet PQ11) afvikles 16. -26. juni 2011 og som vanligt er det Sammenslutningen af Danske Scenografer (SDS), der står for den danske stand. Og til 2011-udgaven har man valgt emnet ‘det turnerende børneteater’. Det sker ud fra den betragtning, at det er noget (næsten) unikt dansk, som vil være spændende at præsentere for andre nationer, fortæller sekretariatschef Jakob Pelch, der som SDS’ officielle kurator på udstillingen har nedsat en arbejdsgruppe til at arbejde videre med konceptet, som er ‘forandring’ – fordi de turnerende børneteatres scenografier jo konstant skal sættes op og pilles ned, således at omstændighederne omkring opsætningen konstant forandrer udtryk og enkeltdelene bliver en helhed.

Udstillingen forventes at komme til at bestå af en teaterbil, der er ‘eksploderet’, så scenografi, rekvisitter og kostumer hænger på wirer eller rør ud fra og omkring bilen. Desuden skal der produceres store fotostater med billeder fra danske børneteatres biler, ligesom det er planen at filme selve opsætningen af tre-fire forestillingers scenografi, som skal film vises gennem tre-fire ‘kikhuller’. Med på udstillingen skal desuden følge en kort beskrivelse af de danske børneteatres situation og praktiske liv på landevejen og i gymnastiksale og klasseværelser.

Det spændende projekt skal nu realiseres. Bl.a. skal alle turnerende børneteatre fotografere deres bil – og på den kommende festival i Esbjerg til april skal der filmes tre-fire opsætninger af scenografi.
Jakob Pelch håber, at der vil være mulighed for at vise udstillingen eller dele heraf også i Danmark/Sverige, idet ASSITEJ’s verdenskongres afvikles i maj – og altså forud for PQ11.

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne