19. februar 2020

Bjørn Lense-Møller er død

Bjørn Lense-Møller (25.3.1925-9.2.2020) er død, 94 år. Han boede i Virum i flere årtier, men tilbragte sin sidste tid på plejecentret Sølund ved Søerne i København og bisættes søndag 1. marts kl. 13.30 fra Sankt Jakobs Kirke, Østerbrogade 59, København Ø.

***

Teateravisen tegnede sidste år et portræt af et fantastisk teatermenneske, der også har betydet meget for dansk børneteater. Påskuddet til et fornøjeligt og anekdotebelagt besøg i rækkehuset i Virum var hans 90-års skuespillerjubilæum (!), idet han debuterede som fire-årig i juli 1929 i en revy i Tivoli og i øvrigt fortsatte skuespilleriet frem til midt i 1950’erne – selvom hans personlige og meget prisværdige teaterhistorie primært er foregået på det faglige og organisatoriske plan.

Bjørn Lense-Møller var fra 1960-1995 ansat i Danmarks Radio i forskellige stillinger, startende med programsekretær i TV-Teatret. hvor han siden blev souschef (1964-70) og chef (1970-85).

Og som hans virke kort, men klart beskrives i Den Store Danske Encyklopædi: ‘Med sit skarpe blik og sin forståelse for tv-mediets særlige æstetik fik L-M stor betydning for udviklingen af en original dansk tv-dramatik, frigjort fra sin traditionelt set til tider snærende tilknytning til scene-teatret. Meget af Leif Panduros tv-dramatik blev til i L-Ms chef-tid’.

Også skudsmålet som chef for Radioteatret (1990-95), er kort og fyndigt: ‘Det lykkedes ham at genoprette radiodramatikken som kunstnerisk medium efter en forfaldsperiode i 1980’erne’.

Lense kom ganske tæt på børneteatret som formand for Teaterrådet over to perioder (1984-88 og 1991-95), hvor han som formand regerede med myndighed, men også viste stor forståelse for både kunsten og vilkårene hos de mange økonomisk trængte børneteatre – hvilket også kom til udtryk blandt hans mange artikler og indlæg om teater- og kulturpolitik.

Det blev også til bestyrelsesposter i teatre som Odin Teatret, Artibus og Corona La Balance/ZeBU – og en kort periode (1996-97) sågar en tjans som klummeskribent i BørneTeaterAvisen, forgængeren for denne portal.

I sin første klumme skrev han om, hvordan teatret har spillet en større og større rolle i hans liv:

‘Jeg elsker teatret for dets krav om samvirke i forhold til det altid nye ‘her og nu’- At samles i en fælles pejling af, hvor vi befinder os, og beskrive det i teater’ – og sluttede omsorgsfuldt:

‘I, som spiller teater for børn, har et publikum, som stadig lever i den vilde tankes univers. Det er på én gang vidunderligt og meget forpligtende. Det er hos dem, håbet om at forhindre verdens undergang skal fæste rod’. 

Smukke ord fra et umådeligt vidende og venligt menneske.

Ære være hans minde.

***

Læs mere om Bjørn Lense-Møllers meriter og fortjenester i portrætartiklen ‘Et helt særligt teatermenneske’

(Billedet: Bjørn Lense-Møller var som 94-årig stadig en flittig teatergænger – her foran Nørrebro Teater i april 2019. Under en samtale med Lense sidste forår opgjorde vi det til et godt stykke over 10.000 forestillinger set gennem et langt liv. Foto: Carsten Jensen)

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne