10. december 2020

Betina Birkjær fik Svendborg Kommunes Kulturpris

Svendborg Rådhus lagde ramme til uddeling af årets otte priser indenfor kultur-, idræts- og spejderområdet lørdag 28. november, hvor Årets Kulturpris tilfaldt Betina Birkjær, forfatter og kunstnerisk leder af Luna Park Scenekunst, der  fik overrakt prisdokument og statuette, skabt af Sven Peder Hansen fra Skulpturium. Samt følgende gode ord i form af juryens motivation:

'Betina Birkjær er kulturskaber med stort K, og hun mestrer kunstneriske udtryk på flere områder. Hun har senest skabt to utraditionelle vandreforestillinger med internationale skuespillere – ’ByVANDring’ og ’Drømmenes By’ – en coronavenlig tilrettelagt forestilling, hvor publikum fik set nye og poetiske sider af Svendborg.

Betinas hjerte banker også for børnekulturen. Hun har været instruktør på B&U Teatret, lavet små sanseudstillinger i byrummet og kurrateret Børnekunst-udstillingen. I sit samarbejde med andre er Betina en energibombe, fantasifuld og ydmyg. Som forfatter skriver hun højt roste og godt anmeldte børnebøger og romaner. 

Betina har, siden hun flyttede til Svendborg i 2015, været opsat på at bidrage til byens mangfoldige kulturliv – og Betinas store originalitet er således gang på gang med til at sætte Svendborg på det kulturelle landkort'.

Flotte ord til og om Betina Birkjær, der har en bachelorgrad i dramaturgi fra Aarhus Universitet og er uddannet scenekunstner fra School of Stage Arts hos Cantabile 2. Hun har været tilknyttet den spanske teatergruppe Teatro de Los Sentidos siden 2005 og har fra 2019 været kunstnerisk leder af Luna Park Scenekunst, som hun etablerede i 2014 sammen med scenograf Luise Midtgaard.

Teatrets vandreforestilling 'byVANDring', der er anden del af en trilogi med 'sanselig og poetisk scenekunst i byrummet',  blev også rost i Teateravisens anmeldelse, mens hendes bog, 'Kaffe kanin vintergæk væk' er blevet brugt som oplæg til Teater Fluks' demens-forestilling 'Væk', der også netop er blevet godt anmeldt her på portalen.

For udenbys skal det lige nævnes, at B&U Teatret er en lokal teaterskole for børn og unge, hvor Betina Birkjær i øvrigt p.t. er i gang med at instruere næste års forestilling.

Således er Kulturprisen i høj grad en anerkendelse af det kunstneriske arbejde både for og med kommunens børn og unge.

(Billedet: Betina Birkjær ved prisoverrækkelsen, flankeret af borgmester Bo Hansen og formand for Kultur- og Fritidsudvalget Lars Erik Horneman. Foto: Tom Andreasen/kulturkonsulent i Svendborg Kommune) 

(caj)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne