27. oktober 2019

Beboerne bestemmer scenekunst

Beboerne på Stengårdsvej i Esbjerg har valgt tre nye teaterprojekter, der skal skabes og opføres i deres lokalområde. Med de nye projekter kan beboerne frembringe store lysskulpturer, tage på interaktive vandreforestillinger og deltage i gameshows på tværs af generationer. De tre nye projekter giver børn, unge og voksne mulighed for selv at skabe scenekunst.

Projekterne er seneste skridt i projekt ’6705 + Statens Kunstfond’, der udvikler og udfolder nye kunst- og kulturprojekter i tæt samspil med de mennesker, der bor i området. Projekterne er udviklet af professionelle scenekunstnere og løber i 2019 og frem til starten af 2021.

De tre scenekunstprojekter er fundet på baggrund af et open call fra Projektstøtteudvalget for Scenekunst, der sendte fem projekter til repræsentanter fra Stengårdsvej, som udvalgte de tre endelige projekter, der bliver støttet med i alt 955.000 kr. fra Statens Kunstfond:

– Lysende hjælpere i Vintermørket: Sammen med Stengårdvejs børn og unge vil professionelle scenekunstnere skabe ’lysende hjælpere’ i et forløb, hvor børnene udtænker og kreerer deres egne lanterner, lysskulpturer og optager et lydlandskab. Projektet, der er skabt af scenekunstner Sara Vilslev, skal sætte fokus på børnenes skaberlyst og styrker. Det kulminerer i en spektakulær procession for alle områdets beboere gennem vintermørket med lanterner, lys og lyd. 

– Næste station Stengårdsvej: Sammen med et hold af unge og ældre borgere fra Esbjerg Ø vil forestillingen guide publikum gennem fem stationer på udvalgte steder på Stengårdsvej. Forestillingen vil bruge de udvalgte steder som trin til en ny forståelse af området og skabe startskuddet til et nyt syn på kvarteret. De interaktive vandreforestillinger 'Næste station Stengårdsvej' er skabt af Behind the Scenes og bliver udviklet i samarbejde mellem borgerne og kunstnergruppen. 

– Battle of the Generations Esbjerg: I teaterforestillingen udformet som gameshows battler et hold af castede unge under 20 mod et hold af ældre på 60+ fra boligområdet. Deltagerne skal løse opgaver, som ”navngiv din generation” og ”fortæl, hvordan du vil redde verden på 30 sekunder”, der sætter deres forståelse af dem selv og deres generation i spil. Performanceteatret Liminal står bag projektet og vil udforske, hvad der forbinder og adskiller på tværs af generationer, etnicitet, køn, alder, kulturelle normer, lokale tilhørsforhold og virkelighedsforståelse.

 Projekt ’6705 + Statens Kunstfond’ har afsat foreløbigt 3,6 mio. kr. til at skabe kunstoplevelser for børn og voksne på Stengårdsvej og resten af byen i samarbejde med Esbjerg Kommune.

Man kan følge med i projekterne på Facebook og på Kunstfondens hjemmeside.  

(Billedet: Børn fra Esbjerg vil sammen med Sara Vilslev skabe lysende hjælpere i form af lanterner og lysskulpturer. Foto: Steve Eberhardt 2018 fra værket 'Parliament of Owls – a Midtown Parade')

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne