7. januar 2020

Aveny-T laver teaterforestilling om Greta Thunberg

Når 'Mit navn er Greta Thunberg – jeg skolestrejker for klimaet' får premiere 7. januar 2021 på Aveny-T, bliver det angiveligt verdens første teaterforestilling om den nu verdensberømte svenske miljøaktivist, der 16. august 2018 satte sig foran Riksdagen i Stockholm med sit papskilt med teksten: ”SKOLSTREJK FÖR KLIMATET”.

Resten er som bekendt (verdens)historie – og den skal nu oprulles som teaterkunst. Og billetsalget til forestillingen blev sat igang allerede 18. december sidste år.

Forestillingen er en co-produktion mellem Aveny-T, Black Box Theatre fra Holstebro og Vejle Musikteater – og den altdominerende rolle som Greta Thunberg skal spilles af 22-årige Karla Løkke, der bliver færdiguddannet fra Den Danske Scenekunstskole til sommer og får sin professionelle debut i forestillingen.

Forestillingen iscenesættes af Emil Rostrup og med manuskript af William Lippert – der begge ligeledes bliver færdige til sommer fra henholdsvis Instruktørlinjen og Dramatisk Skrivekunst på Den Danske Scenekunstskole, mens Aveny-T's teaterchef, Jon Stephensen, skal stå for scenografien. 

Således fastholder Jon Stephensen sin ambition om, at Aveny-T skal være et teater, hvor der skabes scenekunst af unge, om unge og til unge – hvilket vil sige 14-34 år – hvor en række unge talenter altså får mulighed for at lave teater på en stor scene (se artiklen 'Et kraftcenter for ungdomsteater'). 

Senest har man i år på denne 'ungdommens nationalscene', som Jon Stephensen markedsfører sit teater som, kunnet se forestillingen 'Klædt af' om digitale krænkelser og før da tredje dramatiske udspil over den norske tv-serie 'Skam'.

Ifølge Aveny-T har teatret i dag et publikum, hvor unge under 26 år udgør mere end 70 procent af publikumstallet. Teatret er støttet af Frederiksberg Kommune og får tillige som resultat af sidste års scenekunstaftale otte mio. kr. over de næste fire år i en form for udviklingsstøtte – som begrundes med, at teatret med sin nye profil er 'et af de få teatre i Danmark, hvis forestillinger er målrettet teenagere'.

Teatrets mange gode intentioner ufortalt er det et forunderligt kulturministerielt udsagn i lyset af landets mange ungdomsteatre og disses produktion af ligeledes vedkommende forestillinger for og om unge. 

Men om præcis et år får en ungdomsforestilling om Greta Thunbergs klimaaktivisme altså dramatisk premiere på Aveny-T på Frederiksberg.

(Billedet: Karla Løkke debuterer i rollen som Greta Thunberg i Aveny-T's klimaforestilling, Foto: Emil Rostrup)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne