20. juni 2016

‘Antons store hjerte’ blev Årets Stykke på Fair Play 2016

Sidste år lancerede Teatret Fair Play i Holbæk en konkurrence om 'Årets Stykke', hvor deltagerne skulle levere ny dramatik for børn og unge.

I år blev initiativet gentaget, og lørdag 18. juni blev vinderen kåret efter et arrangement, hvor de tre finalisters værker blev opført som stage reading i deres fulde længde, inden juryen kunne fortælle, at Lilje Windbirk vandt konkurrencen med tilhørende check på 10.000 kroner for stykket 'Antons store hjerte'.

Det er en rørende historie om en dreng, der skal have et nyt hjerte, og den kaldte tårer frem hos både publikum og tårer – og dramatikeren selv – ved arrangementet lørdag. Og i øvrigt osse ved en stage reading sidste år i juni på ZeBU, hvor stykket – dengang dog kun spillet i uddrag – var Lilje Windbergs afgangsprojekt fra Dramatiker Væksthus.

I øvrigt ganske som Fair Play-konkurrencens anden finalist, 'Kana K' af Helle Højland – mens tredje deltager var Lene Vestergårds 'En rede så lun'. (se evt. artiklen 'Fra spirer til stænger').

Alle tre stage readings blev iscenesat af Teatret Fair Plays kunstneriske leder, Robert Parr med brug af  fire skuespillere: Henriette Rosenbeck, Charlotte Amalie Kirkegaard Kehlet, Heine Ankerdal og Henrik Steen Larsen

Men juryen – der bestod af Jane Rasch (dramaturg og leder DramatikerVæksthus), Michael Ramløse (dramatiker og administrativ leder af Teatret FAIR PLAY) og Marc van der Velden (instruktør og kunstnerisk leder af ZeBU) – var ikke i tvivl om førsteprisen.

Juryen satte bl.a. følgende ord på 'Antons store hjerte':

'Anton på 8 år er – med hans egne ord ”mellem hjerter”. I hoveddelen af stykket skildrer dramatikeren tiden umiddelbart før, Anton skal have et nyt hjerte og de tanker og forestillinger, han gør sig. Teksten veksler mellem realisme (Anton og vennen Karl), poesi og magi (mødet med Una) og løjer og lavkomik, når Antons hjerte kommer med organ-udbringeren, det såkaldte Hjertebud. 

Teksten er kærlig og indfølende i forsøget på at omsætte Antons dilemmaer til dramatiske situationer og dialoger. Der balanceres fint mellem filosofiske temaer – og mere jordnære (hvad sker der, hvis man får et PIGE-hjerte). Teksten indeholder gode karakterer og roller og har en fin hovedstruktur, der følger hovedpersonen smukt til dørs.

Slutscenen (Karl og Anton med sit nye hjerte leger ”Star Wars”) er nok dramaturgisk logisk, men da den ikke fortæller noget, vi ikke allerede har erfaret emotionelt, kommer den til at virke som en meget hård afmontering af den fine magiske stemning, der er netop kulminerer og forløses i selve ”hjertescenen” mellem Anton og Una'.

Lilje Windbirk (f. 1971) er udover sit ophold i DramatikerVæksthus (2013-15) uddannet skuespiller fra Teater Studio (1999) og arbejder som freelance skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og underviser – og debuterede som kortfilmsinstruktør sidste år.

Hvad teater for (og med) unge angår, har hun prøvet kræfter som instruktør for en række forestillinger, senestmusicalen 'Chicago' samt afgangsforestillinger på Randers Egnsteater og Himmerlands Teaters Talentskoler.

Man kan læse mere om prisvinderen på hendes egen hjemmeside: www.liljewindbirk.dk

(Billedet: Lilje Windbirk med blomster og check som bevis på, at hun stod for Årets Stykke 2016 på Fair Play. Rundt omkring hende kan juryen skimtes: Marc van der Velden, Jane Rasch og Michael Ramløse. Foto: Maria Lilholt-Grøne)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne