19. juni 2020

Et ikonisk samlingssted for dansk børneteater lukker

Den Danske Scenekunstskoles kursuscenter i Annebergparken i udkanten af Nykøbing Sjælland lukker ved udgangen af 2020, og aktiviteterne i form af efteruddannelseskurser, workshops og diplomuddannelser placeres på andre af institutionens væresteder. 

Selvom stedet for et par år siden blev renoveret for ca. 15 mio. kr., vælger man alligevel nu at lukke kursuscentret helt, hvilket angiveligt vil spare Den Danske Scenekunstskole for omkring tre mio. kr. årligt i husleje og drift af den gule bygning, der tidligere var et ikonisk samlingssted for dansk børneteater, der her fik sit første målrettede efteruddannelsesinstitution.

Det skete efter en lang og målrettet indsats fra børneteater- og organisationsfolk og lokalpolitikere, og 2. maj 1996 blev Odsherred Teatercenter officielt indviet af daværende kulturminister Jytte Hilden.

Centret, der bestod af et kursussted (Odsherred Teaterskole under ledelse af Jonna Beha Oulund) og et egnsteater (Odsherred Teater under ledelse af Simon Vagn Jensen), fik til huse i to bygninger, Lærkehuset og Egehuset, der havde været en del af et større amtshospitalskompleks og sikringsanstalt for svært sindslidende og kriminelle afvigere. Men børneteaterfolket tog de ironiske kommentarer i den anledning ganske roligt, og stedet blev hurtigt en både organisatorisk og kunstudviklende succes.

Et godt stykke ind i det nye årtusinde skiftede skoledelen navn til Scenekunstens Udviklingscenter (under ledelse af Martin Elung) og fokuserede på en række uddannelser i kunst- og kulturformidling. Stedet blev i 2015 en del af den fusion af scenekunstneriske uddannelser, som fik navnet Den Danske Scenekunstskole – og bevarede fokus på efter- og videreuddannelsesaktiviteter (under ledelse af Kerstin Anderson). 

Året efter, i 2016, flyttede medlejeren Odsherred Teater fra Annebergparken og etablerede sig i centrum af Nykøbing S., og senest har professionshøjskolen Absalon opsagt samarbejdet om to diplomuddannelser, hvilket givet har været med til at skabe en anstrengt økonomi.

Men selvom børneteaterfolket længe ikke har været den drivende kraft i Lærkehusets aktiviteter, vil stedet alligevel stå som en af de helt store historiske sejre for området.

(Billedet: Lærkehuset – arnested for det første egentlige efteruddannelsessted for dansk børneteater. Foto: Den Danske Scenekunstskole)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne