22. januar 2020

1,5 mio. kr. fra Nordea-fonden til de yngste teatergængere

Kompetencecentret Teatercentrum, der er en selvejende institution under Kulturministeriet med fokus på børn og unges møde med teater, arrangerer også Aprilfestival – teater for små & store, der afvikles hvert år i en ny kommune og er verdens største festival for turnerende teatre.

Nu får man mulighed for at fokusere ekstra på de smås teateroplevelser, takket være en gavmild bevilling på 1,5 mio. kr. fra Nordea-fonden, som er målrettet aldersgruppen 0-6 år.

Pengene skal bruges over tre år til at finansiere en række aktiviteter, der har fået overskriften 'Festivalens Hjerte', og som skal styrke de første møder mellem børn og professionelt teater på Aprilfestivalen. Som i år i øvrigt afvikles i Holbæk fra 19.-26. april.

Ambitionen med projektet er at få teateroplevelserne til at blomstre hos de 0-6-årige ved at opkvalificere bl.a. forældre, pædagoger og andre voksne, som er tæt på børnene i det daglige. Dette skal ske gennem workshops med kunstnere, hvor børnene bliver introduceret til metoder, der kan styrke kvaliteten af mødet mellem teatret og børnene.

'Vi ønsker at sætte fokus på oplevelsen, på nuet, på nærværet og på refleksionen ved hjælp af metoder udviklet i samarbejde mellem kunsterne og pædagoger. Og vi er interesseret i den læring, man opnår gennem sanser, følelser og oplevelser', lyder det fra Henrik Køhler, der er direktør for Teatercentrum

'Værdien af børn og unges møde med kunsten kan i vores øjne ikke undervurderes. Og mødet med kunst er essentielt også for de mindste børn, men der er en tendens til først at tage børns refleksioner alvorligt, når de kan udtrykke dem i ord, og det, synes vi, er helt forkert'. 

Med projektet 'Festivalens Hjerte' ønsker Teatercentrum også at sætte fokus på, at der er et før, et under og et efter i forhold til det at gå i teatret. Fordi teateroplevelsen er en begivenhed, der strækker sig ud over selve teaterforestillingen. 

'Festivalens Hjerte' er også et fysisk rum, der placeres centralt i kommunen under Aprilfestivalen. Rummet kommer til at indeholde børnenes egne personlige refleksioner i forhold til det, de har oplevet i teatret. Hvad børnene præcis vil kunne finde på at lave, er det kun fantasien, der sætter grænser for. Børnene vil få mulighed for at tage deres forældre med og vise dem rundt i udstillingen, og en del af rummet vil være omdannet til et værksted, hvor børnene under professionel vejledning vil kunne arbejde videre med deres oplevelser.

(Billedet: Festivalens hjerte: På Aprilfestivalen kan der nu sættes ekstra fokus på de yngste børns møde med scenekunsten – takket være 1,5 mio. kr. fra Nordea-fonden. Foto: Ditte Valente)

Flere nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne