Selvom Zangenbergs Teater ikke blev genetableret som lille storbyteater i Københavns Kommune, da der blev udpeget teatre til puljen for 2021-24, har teatret siden januar 2017, hvor man mistede status og støtte som lille storbyteater i Københavns Kommune, opretholdt eksistensen og en fin kunstnerisk profil i kraft af stor entusiasme og lejlighedsvis projektstøtte private fonde og billetsalg m.v. (se artiklen 'Vi har holdt fanen højt!')
Og nu er der nye tider på vej for teatret, der flytter fra indre by til Nørrebro, hvor LiteraturHaus giver plads til Zangenbergs Teater i kulturhuset i Møllegade.
For teaterleder Thea Kulavig er det en naturlig udvikling for teatret, der hidtil har produceret teater for de helt små og de unge, som har taget godt imod de nye forestillinger, der også har kastet et par priser af sig.
Et af målene har været en større inddragelse af publikum, og med en ny bevilling fra Statens Kunstfond er den fremtidige målgruppe primært tweens fra ni år og op.
»Zangenbergs Teater har forvandlet sig fra et eventyrligt børnehavebarn til en vild og smuk teenager. Sådan en er der ikke plads til i de gamle lokaler i Pilestræde, så vi har set os omkring, og i LiteraturHaus har vi fundet både luftforandringen og de nye inspirerende rammer, hvor vi kan vokse,« lyder det fra teaterleder Thea Kulavig. der har stået i spidsen for Zangenbergs Teater siden august 2017.
Her tog hun over fra Henrik Zangenberg, der som søn af teatrets stifter, Jan Zangenberg, selv var kunstnerisk leder fra 1991 i teatret, der blev grundlagt i 1969 som turnerende børneteater; fra 1978 fik eget teater på kanten af Tivoli og i 2006 rykkede til Pilestræde.
Nu fortsætter teatret altså på Nørrebro, hvor daglig leder i LiteraturHaus, Thorkil Jacobsen ser frem til samarbejdet:
'Deres ambitioner, energi og begejstring for at skabe unikke kulturoplevelser passer perfekt ind i det levende kulturhus, vi er ved at skabe her', siger han.
Zangenbergs Teater flytter til Nørrebro i august 2021, så man er klar til sæson 2021/22 i de nye omgivelser.
»Vi skal producere to forestillinger, samt afholde workshops, readings og udviklingsforløb på nye produktioner, som jo altid er i samarbejde med vores målgruppe. Vi får mere scenetid her til Zangenbergs Teater end hvor vi er nu,« fortæller Thea Kulavig til Teateravisen.
»Vi har indtil videre modtaget en million kroner fra PUS (Projektstøtteudvalget for Scenekunst, red.) til at satse på teater tweens og teens, samt projektstøtte til en ny forestilling, også fra PUS. Udover dette har vi støtte fra private fonde. Og vi har faktisk klaret det flot. Vi har kunnet køre rundt uden drift via udlejning og billetindtægter og støtte til produktioner. Og samtidig produceret professionelt teater – to produktioner årligt siden 2016,« siger Thea Kulavig, der så også kan glæde sig over, at flytningen frigiver nogle af de midler, som er blevet brugt til huslejen i Pilestræde.
»Projektstøtten er jo givet til aktiviteter i sæsonen, så det er det vi vil bruge dem på – teater. Hvis der i Pilestræde var et ekstra lokale, så var vi også blevet der – men det er simpelthen for småt i forhold til efterspørgsel og en husleje i Indre By.«
(Billedet: Thorkil Jacobsen (daglig leder i LiteraturHaus) og Thea Kulavig (leder af Zangenbergs Teater) i LiteraturHaus, der bliver teatrets nye legeplads i sæson 2021-20. Foto: Nicolai Egense)
(caj)