Jan Grube Christiansen har forfattet en lang redegørelse om Helsingør Kommunes fejlfyldte planer om at lukke HamletScenen:
Kære Helsingør borgere, politikere, og forvaltning. Nu vil forvaltningen spare store dele af kunst og kulturlivet væk i dem ambitiøse kulturby Helsingør!
Min kone og jeg havde egentlig købt hus i Strib – Perlen ved Lillebælt -men et Rotary-arrangement på Christiansborg, hvor jeg var så heldig at have Birgitte Bergmann til bords overbeviste os om, at kulturbyen Helsingør i stedet var byen, hvor vi skulle tilbringe vores otium og i mine øjne også Perlen ved Øresund. Birgitte Bergmann fortalte begejstret om Helsingørs mange kunstneriske, kulturelle og folkelige aktiviteter året rundt, og det overbeviste min kone og jeg om Helsingørs mange kvaliteter. Siden blev byen også min hustrus arbejdsplads, min søn og hans familie er også flyttet hertil og efterfølgende flere af vores venner. Alle valgte vi Helsingør fordi den er en kunst og kulturby med store ambitioner og byen er den smukkeste på Sjælland!
Som forholdsvis nytilflyttet helsingoraner var det derfor chokerende forleden at vågne til nyheden om, at HamletScenen, Helsingørs eneste producerende teater, er indstillet til lukning i et sparekatalog fra forvaltningen! Efter en del gravearbejde på kommunens hjemmeside er jeg dog noget mere rolig – der må simpelthen være tale om en misforståelse. Forvaltningens forslag er nemlig behæftet med så graverende regnefejl, spin og svage økonomiske antagelser, at det må stå tydeligt selv for de politikere der ikke sidder i kulturudvalget, at dette, – skal vi sige “meget lidt pålidelige forslag” ikke vil medføre egentlige besparelser for kommunen. Derudover er det helt uhørt, at en kommune selv indstiller et egnsteater til lukning efter at aftalen tiltrådt, sådan som den blev på byrådets møde den 26. februar i år!
Læs evt. referatet her: https://dagsordener.helsingor.dk/vis?Referat-Byraadet-2022-2025-d.26-02-2024-kl.17.00&id=e7a0592c-64ee-4337-afcd-07fe6a09ce26
Hvis kommunen gør alvor af forvaltningens forslag, vil det rykke hele fundamentet for den tillidsbaserede måde, hvorpå kulturstøtte uddeles i Danmark, og kommunen vil overfor staten og teatrets mange private fondssamarbejdspartnere ,der har bidraget med millioner og atter millioner for at gøre det, som HamletScenem fremstår som i dag, til en uvederhæftig samarbejdspartner til stor skade for de andre kommunale aktører, der også søger private og offentlige fonde, hvor kommunen er involveret.
Som mangeårig teaterdirektør på et tilsvarende teater i København ( og anden erfaring fra Teater virksomhed), vil jeg hermed tillade mig, at komme med nogle pointer i forhold til, hvorfor dette ”spareforslag” uvægerligt vil føre til øgede udgifter for Helsingør Kommune.
De 6,2 mio. kr., som spareforslaget indledes med, er IKKE kommunens årlige udgift, Staten refuserer lige nu 39,2% procent af aftalen, men de dækker faktisk helt op til 50% alt efter hvor mange teatre der skal uddeles til. Det er derfor et udtryk for bevidst spin, når man overhovedet nævner dette beløb, og det overstiger min fatteevne, hvorfor kommunens forvaltning prøver, at få det til at lyde som om, at udgiften er højere end den reelt er, nemlig helt ned til 3,1 mio. kr. om året. En egnsteateraftale fungerer således, at statens refusionsprocent medio september vil blive meldt ud fra det faglige statslige udvalg, der allerede nu formelt har godkendt indholdet i alle egnsteateraftaler ved et møde afholdt i sidste uge. Alle bør vide, at kommunen med åbne øjne vil komme til at fratager Helsingør et statstilskud på mindst to mio. kr. årligt til lokale kunst -og kulturproduktioner og derudover nedlægge lokale arbejdspladser og fjerne turistindtægter til byen!
Af spareforslaget fremgår det desuden, at der ikke er afsat ekstra midler til teatrets drift i 2025 hvor man mener, at teatret skal foretage ”en kontrolleret nedlukning”. Her vil jeg gerne minde om, at der ikke kan opnås statsrefusion for en et-årig aftale, da egnsteateraftaler jo som bekendt er fireårige og at der derfor mangler over to mio. kr. i teatrets budget for 2025, som kommunen formodes at måtte dække, da de jo har lovet teatret fortsat drift i 2025. Eller tænker man, at der med to måneders varsel (forslaget godkendes 7. oktober) skal spares 40 procent i teatrets budget? Hvor er rimeligheden? Tror forvaltningen virkelig at dette er lovligt?
I de mange år, jeg selv sad på et lignende teater, var det desuden kutyme, at man straks ved egnsteateraftalens indgåelse, i dette tilfælde altså februar i år, indgik aftaler langt ind i den næste fire-årsperiode. Kommunen bør derfor også påregnes ekstra midler afsat til sager om opløsning af indgåede aftaler fra 2025 og frem, som jeg formoder vil blive indledt mod kommunen efter teatrets nedlukning. Man kan selvfølgelig også tvinge teatret til at begære sig konkurs og dermed henvise lønmodtagere og samarbejdspartnere til gaden, men igen, dette er ikke en værdig opførsel fra en kommune og det vil uvægerligt sværte Helsingørs omdømme, både som ambitiøs kulturby og i det hele taget.
Sidst men absolut ikke mindst vil jeg fremhæve forslagets foreslåede ”kompensation”, der skulle sikre fortsat ”Shakespeare-scenekunst” i Helsingør Kommune med 500.000 kr. i øremærkede midler, der foreslås bevilget til Helsingør Teaterforening. Hvor må det dog ærgre de dygtige folk på Helsingør Teaterforening/PASSAGE Festivalen, og det er tarveligt og usselt at tage Jens Frimand med kolleger, som dog er dygtige professionelle aktører i branchen, som ufrivillig egidsler for noget så hovedrystende dumt. For en halv million kan man indkøbe enkelte forestillinger til at spille på Axeltorv , men det er jo ikke det, som turisterne kommer for at opleve, og hvor er det i øvrigt lige at festivaler og Teaterforeningen får deres forestillinger fra: Producerende teatre som HamletScenen !
Ved en nedlæggelse af HamletScenen mistes alle de investeringer der er gjort i infrastrukturen omkring teatrets spilleplads i Kronværksbyen og dermed for altid muligheden for, at der igen kan være Hamlet på Kronborg… Og så kan vi sgu lige så godt tage tilbage til Strib!
Jan Grube Christiansen, tidligere teaterformand, teaterdirektør og leder af Dansk Teater Union