1. december 2011

TIO og TC svarer igen…

Mandag den 21. november var sidste frist for høringssvar til ændringer af det forslag til teaterlov, som forventes fremsat inden jul, og som alle partier i Folketinget – minus Enhedslisten – vedtog 21. juni i år. Og som siden efter den første høringsrunde er blevet forsynet med en række ændringer.

Teaterlovforslaget (beskrevet her på portalen i en artikel og siden i en klumme af teaterprofessor Jørn Langsted) havde som hovedtræk, at det nuværende Københavns Teater ændres til Det Københavnske Teatersamarbejde og afgiver indflydelse og centraliseret administration til teatrene i ordningen. Desuden etableres der en fælles driftsstøtteordning for de store teatre, landsdelscenerne m.fl. Af særlig interessse for børneteater-segmentet er, at at den maksimale støtteloft for egnsteatre og små storbyteatre ophæves (men statens rammetilskud fastholdes) og at egnsteaterkonsulentordningen afskaffes. Der skal indføres forenklinger i den komplicerede billetkøbsordning – der med sine mange ungdomsrabatter m.v. er en vigtig brik i salget af scenekunst til børn og unge.

I de seneste høringssvar er TIO – fusionen mellem BTS og FAST – for første gang på banen, og Teatrenes Interesseorganisation har brugt sin høringsret til bl.a. at påtale, at flere mindre heldige ændringer i lovudkastet ikke var med i den oprindelige teateraftale fra 21. juni 2011.

Således skriver TIO’s internetportal, Proscenium,  med udgangspunkt  i høringssvaret bl.a, at ’TIO finder det bekymrende, at de ændringer der allerede er sendt i høring, i mange tilfælde vil betyde en nedprioritering af det statslige engagement i teatrene’ og ’at der ligger en fare i at flytte ansvarsområder for teatrene fra politisk hold til administrativt niveau. Konkret drejer det sig om forslaget om at flytte en række opgaver og forpligtelser vedrørende de små storbyteatre og egnsteatrene fra det folkevalgte niveau i Kunstrådet til det administrative apparat i Kunststyrelsen’.

Også Teatercentrum (TC), der if. forslaget fortsætter som selvejende institution efter nedlæggelsen af  det hidtidige kulturministerielle Udvalget for Børneteater og Opsøgende Teater (UBOT), har sendt høringssvar, hvori man primært beskæftiger sig med sin egen rolle i teaterlovsforslaget og som kompetencecenter for formidling og udbredelse af scenekunst for børn og unge.

Således skriver Teatercentrum bl.a., at … ’en opgradering af Teatercentrum, fra sekretariat til kompetencecenter for formidling og udbredelse af scenekunst for børn og unge, (har) været et nødvendigt og velkomment tiltag, som ikke bare prioriterer formidlingsudviklingen i hele landet, men også skaber en proaktiv institution, som med sine aktiviteter skaber nye veje for børns møde med kunst.

Således er der, med den selvejende institution Teatercentrum, oprettet et stærkt center, der i samarbejde med lignende institutioner på andre kunstområder, kan udvikle og gennemføre nye strukturer for formidling af kunst til børn og unge. Samtidigt er Teatercentrum et vigtigt rådgivningsorgan både for kommunale og statslige myndigheder, men og så for producenter af scenekunst for børn og unge.

På den måde opfylder Teatercentrum til fulde de funktioner, som var tilskrevet UBOT i teaterlovens § 26 og derfor bifalder vi nedlæggelsen af UBOT som udvalg…’

Teatercentrum skriver også, at man naturligvis forventer, at den bevilling via finansloven, som understøttede UBOT’s arbejde overføres til Teatercentrum som driftstilskud.

Desuden foreslår man, at det i Teatercentrums vedtægter indskrives at institutionens bestyrelse består af fem personer, to udpeget af Teatrenes interesseorganisation (TIO) en udpeget af Danmarks Teaterforeninger (DT), en udpeget af Kommunernes Landsforening og en udpeget af kulturministeren. I den hidtidige UBOT-bestyrelse har der kun siddet tre, udpeget af BTS, FAST og DT.

Ændringen skal sikre  Teatercentrum en fortsat tilknytning til  producenter, aftagere og bevilgende myndigheder.

Teatercentrum skriver også i sit høringssvar, at man håber på, at der kan etableres et egentlig center for internationalt samarbejde – og det er ingen hemmelig, at Teatercentrum selv forventer at få en central rolle i et sådant videnscenter.

Læs hele TC's høringssvar her.

Mere om Teatercentrum, teaterlov m.v. på www.teatercentrum.dk 

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne