Af

18. juni 2018

Teatret Møllen sender mindeord om Jørn Langsted

Gitte Kath og Teatret Møllen sender mindeord i anledning af Jørn Langsteds død:

Teaterprofessor emeritus Jørn Langsted er død 

I hele mit og Teatret Møllens teaterliv har Jørn Langsted altid været der – som dramaturg, som vejleder, som en god ven. Nu er han der ikke mere og det er med sorg, at vi har modtaget meddelelsen om hans alt for tidlige død. 

Jørn Langsted havde så meget at give af – som klummeskriver ”Under Langsteds Lup” i Børneteateravisen, som flittig brugt kommentator i radio, TV og aviser. Som medlem af Teaterrådet 1992-95 og Kulturministeriets Egnsteaterudvalg 1991-93, hvor han var formand og jeg havde den glæde at være menigt medlem. 

Jørn Langsted var en enestående formand, og jeg husker stadig min forbløffelse, når han opsummerede og at jeg tænkte – at det jeg ikke fik sagt fik han alligevel med – en fantastisk solidarisk, saglig, afklarende og konkluderende formand. 

Jeg husker stadig med et glimt i øjet, da vi skulle præsentere vores rapport for kulturminister Jytte Hilden– at Jørn havde skiftesko med i en plasticpose. 

Jørn Langsted var Teatret Møllens dramaturg lige fra begyndelsen i 1975 og fulgte vores teater med sin store viden og interesse. Han udsmykkede hele afdelingen på Dramaturgi, på Aarhus Universitet, med Møllens plakater. 

Jørn Langsted sad i Møllens Råd i en årrække– og takkede altid ja, men altid under den betingelse, at møderne ikke lå for tidligt. 

Jørn var også en selvfølgelig og vigtig sparringspartner under Teatret Møllens arbejde med den ”Eksterne Landsdelscene”, der skulle have børneteatret i fokus. Den eksterne landsdelsscene med børneteatret som fokus, blev desværre ikke til noget, i denne omgang, men den skabte dog opmærksomhed i både ministeriet og hos de lokale politikere. 

Jørn Langsted satte sine spor, efterlod sig dyrebar viden og tankeeksperimenter, om teatret som sådan og børneteatret i særdeleshed– sidst men ikke mindst da han i sin sidste klumme i Teateravisen (6.2.2018) skitserede sit helt eget forslag til en ny teaterlov og også her gav udtryk for sin store viden og kærlighed til børneteatret:  

'Det er her der er blevet eksperimenteret og nyudviklet i mange år. Det er et kunstnerisk miljø, men også en kunstnerisk konkurrence. Det er stort set den eneste del af dansk teater, der har kunnet markere sig internationalt'. 

Synd at vi ikke fik muligheden for at opleve Jørn Langsted som kulturminister, han ville have været enestående. 

Tak Jørn – tak fordi du var her.

Gitte Kath og Teatret Møllen 

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg