Dorthe Bébe fortæller om baggrunden for Teateravisens lukning, som bl.a. baserer sig på en ny kommunikationsstrategi for Teatercentrum:
For snart fjorten dage siden offentliggjorde Teatercentrum, at Teateravisen lukker, og Teatercentrum istedet indgår i et samarbejde med Iscene. Beslutningen er blevet mødt med lige dele undren, opbakning og frustration. Flere er blevet overraskede og har følt sig underinformerede om både årsagen og selve aftalen. Det beklager jeg. Så lad mig tegne et skarpere billede af, hvad aftalen går ud og hvad der har bragt os til denne beslutning.
SAMARBEJDE MED ISCENE: Samarbejdet mellem Teatercentrum og Iscene betyder konkret, at Iscene overtager ansvaret for at koordinere, producere og bringe den del af Teateravisens stof, der handler om anmeldelser af scenekunst for børn og unge. Teateravisen består som arkiv for alle de anmeldelser og nyhedshistorier, der har været bragt på siden gennem tiden. Det har været altafgørende for Teatercentrum at sikre den professionelle kritiske anmeldelse af scenekunsten for børn og unge. Samtidig har Teatercentrum og Iscene gensidigt forpligtet sig på at indlede en dialog om et større strategisk samarbejde om kommunikation og generel nyhedsdækning af scenekunsten for børn og unge samt at drøfte mulighederne for kommunikation på tværs af vores forskellige kanaler. Vi har også forpligtet os gensidigt til, hvor muligt, at synliggøre hinandens aktiviteter.
Aftalen med Iscene og lukningen af Teateravisen er konsekvensen af flere ting: En ny strategi for Teatercentrum fra 2025 og en række nødvendige økonomiske prioriteringer.
DEN NYE STRATEGI: Visionen bag Teatercentrums nye strategi er, at alle børn og unge skal møde professionel scenekunst og scenekunstpædagogik af høj kvalitet hvert år i skole og dagtilbud.
For at nå den vision har vi identificeret to overordnede kerneopgaver:
Øge udbredelsen af professionel scenekunst for børn og unge i skole og dagtilbud
Øge den scenekunstneriske og scenekunstpædagogiske kompetence.
Opgaverne skal løses gennem indsatser, der rammer ned i et eller flere af disse fire ben:
Øge sammenhængskraften og arbejde for understøttende rammer på tværs af hele feltet for scenekunst for børn og unge
Øge og fokusere formidlingen af relevant viden om scenekunst for børn og unge og dens strukturer, muligheder og udfordringer
Øge lærere og pædagogers scenekunstpædagogiske kompetencer
Øge børne- og ungdomsteatrenes scenekunstneriske og scenekunstpædagogiske kompetencer
Det er ikke opgaver, som Teatercentrum kan løfte alene, men opgaver som vi kan understøtte på forskellig vis. Samtidig er det missionen, at Teatercentrum skal styrke sin rolle som kompetence- og videnscenter, så vi kan fastholde og formidle den viden, vi er i besiddelse af og bruge den til at oplyse feltet.
Vi taler i branchen meget om, at scenekunstens anerkendte værdi svinder, til trods for at dens potentiale for at gøre en forskel for moderne børn og unge er uomgængelig. At viden om og anvendelsen af scenekunsten for børn og unge forsvinder ud af skoler og daginstitutioner. At flere og flere af de nye lærere og pædagoger ikke har scenekunsten med sig som et naturligt redskab, fordi den også er forsvundet ud af deres uddannelser. At kunstnernes udviklingsrum bliver dårligere, fordi efteruddannelsen forsvinder og mødestederne bliver færre.
Vi har gennem de sidste 10 år eller flere set købermarkedet forandre sig til flere centrale enheder og med længere vej til den enkelte lærer og det enkelte barn. Meget er gjort for at agere i det forandrede marked, men det er som om, markedet forandrer sig hurtigere end os. Og det er den oplevelse Teatercentrum er nødt til at handle på.
Teatercentrums nye strategi tager udgangspunkt i segmenter. Hvilke segmenter er vigtige for at løfte visionen om at nå alle børn med scenekunsten hvert år? Hvilke værktøjer skal der til? Hvilke møder med scenekunsten skal der til? Hvilke kanaler skal der til? Hvilken viden skal formidles? Hvilke strukturer skal der etableres?
Vi er nødt til at arbejde modtagerorienteret. Kommunikere direkte til dem, der skal hjælpe os med at få scenekunsten ind i skoler og daginstitutioner, gennem direct mails, artikler i deres egne medier, gennem relationelt arbejde. Bruge levende medier, der fanger de næste generationer, der skal ud og få scenekunsten til at leve blandt børn og unge i skoler og institutioner.
Vi er ved at søge midler hjem til en ny formidlingsindsats, der skal sende scenekunstneriske konsulenter ud i landet for at understøtte dialogen mellem producenter og formidlere, mellem kunstnere og publikum, mellem kommuner og teatre. Samle viden på området og sprede denne viden i feltet. Understøtte at alle børn og unge – og deres voksne i skole og dagtilbud – møder den levende scenekunst.
Og vi har brug for en kommunikationsplatform, snarere end et frit og uafhængigt medie. Et formidlingsværktøj, der tager direkte udgangspunkt i strategien om at understøtte scenekunstens placering i børn og unges hverdag, og som kan samle og formidle metoderne, værktøjerne, de nye ideer, best practises m.m.
DEN ØKONOMISKE UDFORDRING: Teatercentrum har gennem rigtigt, rigtigt mange år eksisteret på basen af en meget beskeden driftsbevilling og en række projektbevillinger, den største af disse naturligvis bevillingen til KLAP-teaterfestival. Ingen af projekttilskuddene har haft blivende karakter og med projekternes afslutning har det ofte været et farvel til såvel kompetencer som til midler. Bevillingen til KLAP har dog været nogenlunde stabil og er gennem årene blevet en så integreret del af Teatercentrums drift, at fastansatte medarbejderes løn er funderet både i KLAP og i driftsbevillingen. De seneste år har der dog været stigende udfordringer med at finde festivalkommuner, der kan prioritere midler til en fuld finansiering af festivalen. I 2025 – som i 2023 – er det således kun lykkes at finde kommuner, der kan finansiere en reduceret festival. Den konkrete situation i 2025 og udsigten til flere potentielle delfinansieringer betyder, at Teatercentrum er nødt til at organisere sin økonomi anderledes.
I 2023 blev festivalen sikret gennem et særligt aktstykke, der udløste en særbevilling til Teatercentrum på 2,4 mio. kr. oveni 50%-refusionen af kommunens udgifter. I 2025 er kommunens bevilling større og dermed også den statslige refusion, men i skrivende stund må Teatercentrums egenkapital dække hullet i festivalbudgettet. En egenkapital, der vil være beskåret til omkring 200.000 kr. ved festivalens afslutning. Det er en vanskelig balancekunst at finde kommuner, der kan og vil investere 2,5 mio. kr. i en scenekunstfestival for børn og unge. Udfordringen for Teatercentrum er ovenikøbet, at hver gang kommunen reducerer sin nettobevilling med 100.000 kr., så reducerer staten også sit refusionsbidrag til festivalen med 100.000 kr. Teatercentrum har siden sommeren 2024 været i kontinuerlig dialog med Kulturministeriet om denne udfordring, og der arbejdes på en løsning, om end den desværre ikke er fundet endnu. Teatercentrum arbejder også intensivt og kontinuerligt med at få hævet sit driftstilskud og dermed nedbringe sårbarheden forbundet med festivalens tilskudsstruktur, øge sit økonomiske råderum og nedbringe afhængigheden af fondsstøtte fra tue til tue.
Der er ingen tvivl om, at Børneteateravisen og siden Teateravisen har løftet en kæmpe opgave i formidlingen af scenekunsten for børn og unge. Men der er kommet rigtigt mange andre kommunikationskanaler til, både et par kultur- og scenekunstfaglige, men også en myriade af sociale medier og kommunikationskanaler i det hele taget. Det er blevet nødvendigt at prioritere, hvilke kanaler vi skal udkomme på. Både for brugernes skyld, men også for ressourcerne i Teatercentrums skyld. Der er brug for at rykke sammen i bussen, så vi kan understøtte hinanden i feltet. Som jeg tidligere har udtrykt det, er jeg meget taknemmelig over den kæmpe indsats, Teateravisens redaktør har ydet gennem årene og alle bidragsyderne lige så. Men den økonomiske virkelighed har flyttet sig og det må de strategiske prioriteringer også. Derfor må vi foretage forandringer og derfor den nye strategi. De første forandringer på Teatercentrum er allerede sket:
Sidste år omdøbte vi festivalen til KLAP-teaterfestival og skabte en ny grafisk profil, der genkendeligt kan tages med fra år til år
I januar indgik vi strategisk samarbejde med Iscene om anmeldelses- og nyhedsdækning af scenekunstområdet for børn og unge
Lige om lidt nedsætter vi i samarbejde med PUS, Assitej og Eftervidereuddannelsen på DDSKS et advisoryboard for efteruddannelse for scenekunsten for børn og unge.
Teatercentrum er på vej et nyt sted hen. Vi ved godt, hvor vi vil hen, men vi kender ikke hele vejen. Noget af vejen må vi tegne, mens vi går den. Nogle af milepælene kan betyde et farvel til noget af det, vi kender. Noget af det en videreudvikling af det, vi kender. Vi prøver at bane en ny vej – og vi vil rigtigt gerne have jer med.
Dorthe Bébe er direktør for Teatercentrum