Af

30. april 2012

Teater eller tre gange fredagsslik

Lærer Peter Byrholt Nielsen skriver om glæden ved at få besøg af et af de danske turnerende børneteatre – og at der BØR være økonomi til at bevare disse kulturbesøg på de danske skoler:

 

Det er torsdag d. 22. marts, klokken er 13, og Jeg er lige kommet hjem fra mit arbejde. I dag har jeg tidlig fri, og det er skønt for der var skole/hjemsamtaler i går til klokken 21:00.

Jeg åbner radioen. I P1 er der et indslag om manglende publikum på de store teatre. Direktøren for Odense Teater, Michael Mansdotter, fortæller at teateret vil satse på et samarbejde med de store udenlandske teatre, og det nok skal lokke nye teatergængere til!

Ok – man kan da selvfølgelig gå over åen efter vand – men:

I går havde jeg en fantastisk oplevelse; Teater ZeBU besøgte skolen og spillede deres 'In Real Life Too' for 100 af vores store elever. Dørene blev åbnet, da de fem skuespillere fra Zebu havde lavet deres 'før vi går på scenen'-ritual. Den første elev, der træder ind i salen, er en lang lømmel fra 9. kl. som alle lærere og ledelsen kender; og ikke for det gode: ”Halløj en flot syg sceneopstilling,” siger han og kaster sig ned på den nærmeste stol. Det var det sidste, jeg hørte fra ham de næste 75 minutter; hele salen var opslugt af det intense drama, der udspillede sig 1- 4 meter lige foran dem. Ingen mobiler blev tjekket, ingen skulle på toilettet, ingen begyndte at klappe ved en lille pause eller solosang. Stykket sluttede, skuespillerne gik ind og tog hinanden i hænderne – og – alle elever blev siddende – og så brød et kæmpe bifald og en lang klapsalve løs. Eleverne listede stille ud og ned til frokost.

Det var et øjebliksbillede fra Peder Syv Skolen i Viby Sjælland, en søvnig pendlerby ved Roskilde, 400 elever, ikke de bedste resultater på PISA. Men – jeg var fandeme så stolt af eleverne.

Men er det ikke bare sådan på alle skoler i Danmark; ser de ikke bare så forfærdeligt meget teater som børn, at de overhovedet ikke gider mere som voksne?

Nej, virkeligheden er, at hver elev har 75 kr. til ekskursion. En teaterbillet bagest i Det Kongelige Teater eller Det Ny Teater koster 50 kr. togrejsen frem og tilbage Roskilde – København koster 90 kr. Der mangler altså 65 kr!

På Peder Syv Skolen forsøger vi noget andet: Til skolens 400 elever køber vi fire forskellige teaterforestillinger. Det koster os i alt 20.000 kr. eller 50 kr. pr. elev.

Men er det ikke vildt dyrt i disse tider, har vi råd til det? Lyder spørgsmålet. Jo, men vi kan vende det om og spørge om vi har råd til at lade være? Eleverne på Peder Syv Skolen oplever på denne måde 10 teaterforestillinger inden de går ud af skolen; spørg lige en tilfældig voksen på gaden, hvor mange teaterforestillinger, de har oplevet i hele deres liv! Eller vi kan svare: Jo, det er dyrt for jeres barn at se teater på Peder Syv Skolen: det koster 50 kr. pr. år – som svarer cirka til tre gange fredagsslik!

Peter Byrholt Nielsen, lærer, kulturformidler, drama- og teaterlærer, anmelder og forfatter

Flere debatindlæg

16.9.2024: Eva-Marie Møller undrer sig over, at Københavns Kommune nedlægger puljer i Åben Skole-ordningen, der ellers sikrer ressourcesvage skolebørns mulighed for at få adgang til gratis kulturtilbud i form af bl.a. teater.

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg

16.9.2024: Eva-Marie Møller undrer sig over, at Københavns Kommune nedlægger puljer i Åben Skole-ordningen, der ellers sikrer ressourcesvage skolebørns mulighed for at få adgang til gratis kulturtilbud i form af bl.a. teater.