Af

25. september 2008

Tåbeligt stjernesystem

Kære Børneteateravis. Det kan simpelthen ikke være rigtigt! I VORES EGEN avis!!! (Det troede jeg da i hvert fald, den var!) Hvad sker der? Børneteateravisen er hoppet med på den useriøse og populistiske bølge og bruger nu STJERNER i forbindelse med anmeldelser af forestillinger!! Jeg kan simpelthen ikke holde det ud!

Vi må tage os selv alvorligt! Og tage KUNSTEN alvorligt! Og på en eller anden måde få ham Carsten Jensen og BTAs anmeldere til at stoppe det! Kunst kan IKKE bedømmes med stjerner! Det er simpelthen at nedvurdere både udøvere og publikum! Det er ikke fordi jeg tror, folk er dumme. Men jeg tror, jeg er ret normal (på det punkt), og jeg ved, at jeg nemt kan GØRES dum! Når der er stjerner, så bliver mit ”Sensations-gen” vakt! HVIS jeg overhovedet synes, jeg så har tid til at læse anmeldelsen (når nu jeg med ét blik kan se, hvad anmelderen ”mener”), læser jeg først og fremmest de anmeldelser med ”skandale-” eller ”succes”-stjernerne. Dem med 1-2 stjerner eller 5-6 stjerner. Alle dem, der ligger lunt på 3-4 stjerner kommer lidt i baggrunden.

Hvis jeg i stedet var NØDT TIL at danne mig et indtryk udfra TEKSTEN, ville jeg tage mig tid til at LÆSE den! Og så ville jeg jo gå ind og se de forestillinger, jeg syntes lød INTERESSANTE, hvadenten anmelderen så var vild med dem eller ej. (Jeg har lagt mærke til, at de fleste aviser har pli nok til ikke at bruge stjerner, når det gælder anmeldelser af romaner. De erkender åbenbart, at det simpelthen ville være for brutalt og grusomt at affærdige måske års ensomt kunstnerisk arbejde med et enkelt tegn. De mener åbenbart at en forfatter fortjener, at folk i det mindste er nødt til at LÆSE deres anmeldelser. TAK for det! Indenfor litteraturen tages kunsten og publikum stadig alvorligt. Hvorfor er vi holdt op med det i teatret?)

DROP DE STJERNER!

PS: Og så er det altså lidt svært for mig at gennemskue, hvordan søren de stjerner fordeles. Jeg har lige læst en anmeldelse af en forestilling, jeg har set. Jeg ville have givet den max to stjerner (Hvis jeg SKULLE!). Den fik fem. Men sjovt nok var jeg helt enig i det, der STOD i anmeldelsen! Hvis jeg ikke havde set forestillingen og KUN havde kigget på stjernerne (f.eks. som stjerner (mis)bruges i annoncer og PR-materiale), havde jeg jo fået det indtryk, at forestillingen måtte være fantastisk. Men jeg kan LÆSE, at den forestilling nok ikke ville være min kop the, og at den ikke var specielt godt lavet. Men hvad skal jeg dog tro, når den så alligevel får fem stjerner?

PPS: Og for at boycotte hele dette stjernesystem vil jeg opfordre til, at vi teatre IKKE bruger dem i vores PR-materiale. ELLER at vi bruger dem HELT VILDT OVERDREVET. SNYDER og DRILLER og gør ved! Så vi kan få udvandet det åndssvage system!

Methe Bendix
er instruktør og kunstnerisk leder, Teater Hund

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg