Af

31. maj 2017

Svar på kritik: Mangfoldighed er et uudnyttet kunstnerisk potentiale

Ditte Maria Bjerg, formand for Projektstøtteudvalget for Scenekunst, svarer på vegne af udvalget på Jørn Langsteds kommentar, Under Langsteds Lup, bragt 23. maj:

Kære Jørn

Først og fremmest tak for at ytre din mening om Scenekunstens Årsmøde, som i år har mangfoldighed som tema. Vi er glade for, at du gerne vil diskutere dette med en kritisk lup. Og medgiver, at 22 gange mangfoldighed må siges at være overkommunikation. Men der er ingen grund til at smide barnet ud med badevandet trods irritation over dette.

At vi i Projektstøtteudvalget for Scenekunst har taget initiativ til at gøre en indsats for mangfoldighed, står ikke i modsætning til fokus på kunstnerisk kvalitet, snarere tværtimod.

Ønsket er at give mere plads til en så bred vifte af fortællinger, kunstneriske udtryk, skuespillere, publikumsformater mv. som overhovedet muligt. For at sikre at scenekunsten hele tiden udvikler sig og ikke lukker sig om sig selv og kun bliver for dem, som allerede kender koderne.

Vi mener, at der er mange kunstneriske potentialer, som ikke realiseres, hvis vi ikke bevidst skaber plads til mere forskellighed – og forandringer sker altså kun, når vi stiller spørgsmål ved egen mening og praksis. Mangfoldighed er et uudnyttet kunstnerisk potentiale, vi ikke lykkes særlig godt med at aktivere i øjeblikket – det er det, der er vores motiv. Derved bliver mangfoldighed automatisk også et spørgsmål om kvalitet og ikke en politisk korrekt ide om, at scenekunsten partout skal give plads til alle og være for alle.

Scenekunstens Årsmøde finder sted for første gang i år. Vi håber meget, at du vil deltage og dele dine synspunkter for at give en så rig debat som muligt.

Årsmødet arrangeres i fællesskab af projektstøtteudvalget, CPH STAGE, Teatrenes Interesseorganisation (TIO), Danske Teatres Fællesorganisation (DTF), Den Danske Scenekunstskoles Efter- og Videreuddannelse samt Udviklingsplatformen for Scenekunst.

Ditte Maria Bjerg er formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg