Af

14. oktober 2017

Super dukketeaterfestival på Bornholm

Claus Jensen har været til den internationale dukketeaterfestival på Bornholm (7.-12. september) og beretter om sine oplevelser:

Først en kæmpe ros til alle de frivillige, de ansvarlige for festivalen. Dukketeatret er kommet på danmarkskortet. Alle forestillinger var gratis.  

(6-9) Loutky bez Hranic (CZ): 'Dukketeaterautomaten'. En lille sød forestilling hvor man skulle gå op til teatret og putte en mønt, vingummi, knap eller noget andet i, så fik men sin egen forestilling på 5-7 minutter. De var dygtige til at fange stemningen i rummet og havde nogle fine dukker.

Tof Teatre (BE): 'I værkstedet'.  Dukkefremstilling er en forunderlig proces, man oplever hvordan dukker kan noget som ikke kan gøres af mennesker. I den her forestilling, som er gal og sjov, overtager dukken magten og tyranniserer dukkespillerne, så der til sidst må noget drastisk til og det sker så. Inspirerende forestilling, hvor lysten til selv at lave en dukke stiger.

Wild Teatre (AT/NZ): Fastnaglet'. En posedame uden poser med et strygebræt og syskrin, hvor dukkerne kom op af og viste hvor svært det er at få kærligheden til at blomstre i en travl verden. Dukkerne var af træ, handsker, strømper og nåle.  Poetisk, smukt og rørene. Fik lyst til at gå op og kramme hende.             

(7-9) Marionetteatren (SE): 'Hvor er ulven?' Super prof Mester Jakel forestilling med en dygtig skuespiller. En parafrase over 'Den lille Rødhætte'. God kontakt med børnene, der var med hele vejen og blev underholdt med dukketeater fra øverste hylde. Fyldt med fis og ballade.

Åbning, Torvet i Rønne: Tale af Regionskulturmand, dejlig kort og med humor.

Theatre Sokobauno: The little Fawn'. Intim forestilling i campingvogn med otte pladser. Forsmået kærlighed, tegneserieagtigt, gode dukker, afviklet lidt for hurtigt, men en varm og god oplevelse.

Hand to Mouth Theatre (GB): 'Punch & Judy'. Traditionel plat, morsom, musikalsk, voldelig med en noget lad og uvillig makkerinde.

Ty Theatre (CA): 'Pibemanden' Miniteater uden ord om en mand der tror han er verdensmester til alt, det er han næsten også men, men. Så forestillingen to gange, et lille mesterværk serveret af en køn nipsepige.

Svanen (DK): 'Klods-Hans'. Utroligt flotte dukker og scenografi. En veloplagt og og Kim Westi med en ny og flot trailer med dukketeater i. En fin og hyggelig oplevelse.

Måske skulde Svanen kikke lidt udover familien. Har set mange af deres forestillinger gennem de sidste år, og de minder meget om hinanden. Musikken til 'Klods-Hans' fungerede ikke optimalt og heller ikke sangen.

(8-9) Laku Paka (DE): 'Peter og ulven'. Skyggeteater med flotte dukker i pap. Historien fortælles ud fra ulvens perspektiv med musik af Prokofiev. Savnede noget teater, det minder mere om film, og børnene var ikke med hele vejen.

(9-9) World of Puppets: 'Metamorfose'. Festivalens helt store oplevelse. Dukketeater i VERDENSKLASSE. Lederen af teatret Bernd Ogrodnik er verdensberømt i dukketeaterbranchen og det er velfortjent. 'Metamorfose' er flere forskellige ordløse stykker fortalt med forskellige slags dukker. Marionet, finger, stang og handskedukker alle sammen med en sublim og elegant finish. Gode historie af rette varighed fyldt med overraskelser og bevægende poesi. Det bedste dukketeater set længe. Vi ser forskellige livssituationer som forandrer sig og hvad er fakta ? Bernd O.: 'Det vigtige er, hvordan vi ser tingene og ikke hvad de egentlig er'.   

(10.9) Eva Kaufmann (DE): 'Lille Rødbold'.  2+. Sød og charmerende men med svære betingelser, var lagt an på samspil med publikum, men der var kun tre børn (Søndag morgen) Handlede om at være stor og lille, forsvinde, komme tilbage. Eva var god til at have kontakt med de børn ,der var der. Ville rigtigt gerne se den med fuld sal.

The Key Theatre: 'Da alt var grønt'. Forudsigelig, kedelig og totalt uden humor. Det handlede om menneskenes grådige misbrug af Moder Jord og til sidst en lille spire.

(11-9) BogusTeater: 'Den sandfærdige historie om de tre små grise og ulven'. En gennemført dårlig forestilling. Ældre dame står ved siden af et papteater (DKT). Stiller spørgsmål til publikum: 'Syntes i ikke også'. Kæmpe uro, pædagogerne tyssede på børnene, de små papfigurer kunne ingen rigtig se. Moralen var at ulven ikke var så slem, selvom den kom i fængsel. Det sluttede med 'Jailhouse Rock'. Det er svær at forstå med det fine niveau på festivalen, at det her havde sneget sig ind.

Tak for en rigtig fin uge med mange fine oplevelser. Dog undrer det mig, at ordet LOGISTIK ikke er kommet ind i det bornholmske ordforråd. Forslag: Se på børneteaterfestivalerne, de kan det der.

Claus Jensen er fhv. skuespiller og nu 'teaterbegejstret pensionist'

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg