Regeringen vil afsætte 100 mio. kr. årligt de kommende fire år for at styrke kulturen i Danmark – i hvert fald hvis deres forventninger til den kommende finanslov bliver indfriet, hvor det samlede forslag ventes offentliggjort i overmorgen, 30. august. Det indeholder ifølge en pressemeddelelse fra Kulturministeriet også bevillinger til en række andre kulturelle formål, som vil blive offentliggjort på dagen.
Men de 400 mio. kr., som altså indtil videre blot er en markering, skal efter planen gå til 'kulturel dannelse, elite og vækstslag'.
Heri indgår de såkaldt nationale kulturbærende institutioner i Danmark – bl.a. Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Det Kgl. Teater, Det Kgl. Bibliotek og Rigsarkivet.
Der er også penge til landsdelsscenerne (12 mio. kr.- 'så de får mulighed for at lave teaterforestillinger af højeste kvalitet – til et bredt publikum' og 33. mio. til 'udvikling af scenekunst' – og som forventes at indgå i den kommende teaterstøttereform. Der falder nok også lidt af til området fra de 40 mio. kr., der afsættes til at styrke de kunstneriske uddannelser, hvilket primært skal ske ved at 'opjustere antallet af professorer'.
De små teatre, herunder børne- og ungdomsteatret, indgår ikke specifikt i nogen af puljerne, men børn og unge-segmentet kan da se frem til at få 'styrket den kulturelle og historiske dannelse' via projektet 'Kend dit land'.
'Kulturen er fundamentet for vores samfund – uden kunst, kulturel dannelse og åndelig føde vil Danmark være et fattigt samfund. Regeringens forslag til den kommende finanslov vil give kulturen i Danmark et økonomisk løft. Med en samlet bevilling på 400 mio. kr. over de kommende fire år tager vi nu hånd om nogle af de presserende udfordringer på kulturområdet, og samtidig får vi mulighed for at investere i en række nye indsatsområder', lød det således fra kulturminister Mette Bock i en pressemeddelelse, der blev sendt ud samme dag som hun skulle åbne Kulturmødet på Mors.
Man kan se hele listen over regeringens kulturelle initiativer med afsæt i de 400 mio. kr. i perioden 2019-22 på Kulturministeriets hjemmeside eller via dette link.
Der har allerede lydt protester fra bl.a. Dansk Folkeparti, der vil have en større del af millionerne sendt til provinsen og derfor bebuder ændringsforslag, når finanslovsslaget skal stå.
Og inden man alligevel falder i svime over regeringens pengegave til kulturen – hvor eliten altså har førsteprioritet – skal man lige huske på, at den økonomiske grønthøster på de årlige to procent ufortrødent kører videre i de kommende år. Der gives og tages…
(Billedet: Kulturminister Mette Bock åbnede Kulturmødet 23. august – samme dag som det blev meddelt, at der skal afsættes 400 mio. kr. ekstra til kulturen… Foto: Per Bille)
(caj)