Af

7. februar 2014

Refusionsudvalget udrenser de professionelle skuespillere

Niels Vandrefalk kommenterer de seneste afgørelser fra Refusionsudvalget:

Statens Kunstfonds definition på professionel scenekunst ifølge hjemmesiden:

En forestilling er i udgangspunktet professionel, hvis instruktør/scenograf/ koreograf og de medvirkende har taget afgang fra Statens Teaterskole eller fra en udenlandsk teaterskole på tilsvarende niveau, eller kan dokumentere et scenekunstnerisk professionelt virke.

Methe Bendix-udvalget godkendte efter showcase i årene 2009 – 2013 samlet set 2/3 af de medvirkende/spillere, selv om de ikke opfyldte Statens Kunstfonds definition på professionelt virke.

Jens Frimann Hansen-udvalget godkendte i efteråret 2013 ved første showcase 12 ud af de 14 medvirkende/spillere og her i januar 2014 ved anden showcase 9 ud af de 11 medvirkende/spillere, selv om de ikke opfyldte Statens Kunstfonds definition på professionelt virke.

Mine konklusioner tager afsæt i optagelseskriterierne i Dansk Skuespillerforbund, som er analoge med Statens Kunstfonds definition på professionelt virke. Tallene fremkommer som resultat af research af de medvirkendes navne i Den Røde Brochure og på producenternes hjemmesider. Herefter har jeg sammenholdt dem med navnene på Dansk Skuespillerforbunds medlemsliste.  

De to refusionsudvalg har altså erstattet Teaterlovens bestemmelser om professionelt virke med X-factor-kulturens pejlemærker. 

Niels Vandrefalk er uddannet skuespiller og leder/stifter af Holbergteatret

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg