Refusionsudvalgets svar på indlæg om ’gamle’ forestillingers refusionsgodkendelse:
I april 2013 trådte en ny regel i kraft, 5-sæsoners-reglen, via en ændring i Refusionsbekendtgørelsen. ”Bekendtgørelse om statsrefusion af kommuners udgifter ved køb af refusionsgodkendte forestillinger af børneteater og opsøgende teater”. 5-sæsoners-reglen indebærer, at refusionsgodkendelsen ophører fem sæsoner efter, at teatret ikke længere modtager tilskud til produktionen hhv. driftstilskud via lov om scenekunst – i form af produktions- eller driftstilskud fra Statens Kunstfond, eller en tidligere refusionsgodkendelse.
Under den forudgående høringsrunde var 5-sæsoners-reglen blevet taget godt imod. Blandt andet af det daværende Refusionsudvalg (det nuværende Refusionsudvalgs umiddelbare forgængere), af TIO og af Teatercentrum. Af høringsnotatet fremgår det, at Teatercentrum i sit høringssvar skriver, at de ser positivt på 5-sæsoners-reglen, da den er med til at sikre, at der fortsat er et højt kvalitetsniveau.
Man må formode, at baggrunden for forældelsesreglen har været, at det var blevet erfaret, at forestillinger ikke altid holdt deres kvalitative standart over tid.
Det er en erfaring som vi i det siddende Refusionsudvalg også har gjort os. Fordi en forestilling har været god, eller måske ligefrem fremragende, for fem, ti eller femten år siden, er den det ikke nødvendigvis i dag. Der kan være mange grunde til at kvaliteten er dalet. Vi har set forestillinger, der har fremstået tilsandede og dårligt vedligeholdte, både hvad angår timing og præcision i udførelsen og med nedslidte scenografier og kostumer. Forestillinger, der har fremstået rutinemæssige og trætte og med manglende dynamik og præsens. Hvor den intention og entusiasme der lå i den oprindelig instruktion har fortabt sig i tidens tåger. Vi har set forestillinger der har virket anakronistiske, forbenede og ude af trit med tiden.
Refusionsudvalgets opgave er til stadighed at være garant for, at der opretholdes et rimeligt kvalitetsniveau i dansk børne- og opsøgende teater. At kere sig om kvalitet har også været baggrunden for at indføre af 5-sæsoners-reglen.
Carsten Jensen har gentagne gange forarget sig over, at vi har indkaldt ældre forestillinger til showcase og givet afslag på ansøgninger om forlængelse af refusionen. Han har blandt andet skrevet, at vi desavouerede gamle udvalgs afgørelser. Dette er på ingen måde rigtigt. Ligesom det ikke er rigtig, at den praksis, med at se ældre forestillinger efter i sømmene, er noget det siddende udvalg har fundet på. Vi er via 5-sæsoners- regelen, og på anbefaling af blandt andet det tidligere udvalg, blevet pålagt at gøre det for at holde øje med, at kvaliteten, også af ældre forestillinger, bliver holdt oppe.
At vi ser på ældre forestillinger er altså ikke et resultat af regelrytteri. Refusionsudvalget har ansvar for kvaliteten af dansk børne- og omrejsende teater, og vi har ved selvsyn erfaret, at der er mening med reglen.
Jens Frimann Hansen (formand) på vegne af Refusionsudvalget