De streamer. Netflixer. Instagrammer. Tæller Snapstreaks og følger YouTubers. Men går de i teatret – og hvis de selv kunne bestemme, hvad ville de unge sætte på scenen?
Det vil teatret ZeBU finde ud af ved over de næste fem måneder at lave en form for festival, der både er visning af ungdomsteater og en undersøgelse af ungdom og teatret som medie.
Den langstrakte festival er et bevidst valg, fordi spredningen giver mindre risiko for aflysninger, som det er sket med en række komprimerede teaterfestivaler i corona-tiden.
Festivalens ungdomsforestillinger er en del af ZeBU's officielle sæsonprogram og består af: 'Mand til mand' (ZeBU); 'Generation Krop' (Kalder på Venus & Sydhavn Teater); 'Sally's Valley' (Nørregaards Teater); 'Den første dråbe blod' (Teatret Fair Play); 'Welcome to the Internet' (Teater Apropos & Filuren) og 'Hverdagshack' (ZeBU).
Med støtte fra Statens Kunstfond inviteres 10 skoleklasser, ca. 300 elever fra Sjælland, til at deltage i festivalen og ser de seks ungdomsforestillinger, der spiller på ZeBU i efteråret og vinteren.
Derudover svarer elever og lærere på spørgeskemaer og deltager i workshops, aftertalks og andre koncepter med fokus på forskellige måder at skabe en ærlig dialog med det unge publikum og deres voksne om deres forhold til og oplevelser af teatret.
Deltagerne er udvalgt i et open call via nyhedsbrev/Facebook, hvor interesserede lærere blev inviteret til at tilmelde deres klasser til festivalen og undersøgelsen. Arrangørerne har derefter forsøgt at vælge udskolingsklasser både fra Københavns Kommune, omegnskommunerne og enkelte klasser længere væk fra teatret.
De deltagende klasser er blevet tilbudt billetter til to-tre forestillinger, men betaler som udgangspunkt selv transport til teatret – enkelte klasser fra skoler længere væk fra teatret/hovedstaden får dog transporten betalt.
Derudover har ZeBU inviteret en gruppe af fem unge i alderen 18-22 år til at følge processen og vejlede teatret i planlægningen og dialogen med de unge om deres forhold til teatret som medie.
Projektet kulminerer i januar 2021 i lukkede debatter med deltagelse af ca. 200 unge, som den unge følgegruppe står for, og i et offentligt arrangement for teaterbranchen 11. februar, hvor resultater af spørgeskemaundersøgelsen og de forskellige dialogkoncepter formidles.
(Billedet: 'Sally's Valley' er en af de ungdomsforestillinger, der indgår i ZEBU's nye festivalprojekt. Foto: Bobby Mandrup)