Fejringen af dansk teaters 300 års jubilæum går på hæld, og en række af de projekter, som blev sat i værk af Foreningen Dansk Teater 300 år, er kommet godt i mål: Den store jubilæumsudstilling i otte danske byer; læringsspillet ’Sæt Scenen!’ (se artikel); Ti film (hver på ca. 10 minutter) om dansk teaterhistories udvikling (kan ses på foreningens hjemmeside); bogudgivelser – og ’Teaterfortællinger’ i form af 20 podcast (p.t. er 17 i hus), skabt i samarbejde med Historieselskabet.
Her snakker tilrettelægger Liv Thomsen med vidende gæster om bl.a. teatret før Holberg, Bournonville, revy, Ibsen, teater under Besættelsen, musicals, gadeteater m.v. – og som nr. 17 og senest: Børneteater.
Her er gæsten Henrik Køhler, og i løbet af 46.27 minutter kommer man omkring bl.a. Reformationens skoledramaer; Thomas P. Hjejle og Skolescenen, det moderne børneteaters start med bl.a. Jytte Abildstrøm og det opsøgende børneteater fra slut-60’erne, hvor relevant og nærværende teaterkunst blev bragt ud til børn på skoler og institutioner; om festivaler, og kvalitetssnak, om den særlige kunst at lave teater for børn osv.
Med Henrik Køhlers omfangsrige CV som udlært skuespiller med erfaringer fra både voksen- og børneteater og årtiers administrativt og organisatorisk arbejde, der bl.a. tæller direktør for Teatercentrum og leder af Aprilfestivalerne, bestyrelsesformand for Scenit – og for nuværende teaterleder på Riddersalen – øser han både af egne og områdets mange erfaringer i snakken.
Podcasten kan nu findes på Historieselskabets hjemmeside:
https://historieselskabet.dk/teaterfortaellinger-1720-boerneteater/
– og bliver formentlig også ganske snart sat på Dansk Teater 300 års hjemmeside, hvor de 16 første kan høres:
https://www.danskteater300aar.dk/portfolio/teaterfortaellinger
(Billedet: Henrik Køhler er gæst hos Liv Thomsen til en podcast-snak om børneteatret før, nu og i fremtiden. Foto: Historieselskabet)
(caj)