Af: Carsten Jensen

23. november 2013

Jul i teaterland

De første juleforestillinger er for længst sat i gang rundt omkring på landets små og store scener, og med den særlige teatertid følger også en masse genopsætninger og gensyn med klassikere samt alternative julebetonede aktiviteter. Teateravisen.dk forsøger at få det store nisserigtige overblik over aktiviteterne.

Siden Børneteateravisen i efteråret 2008 blev til en netavis og dermed gik fra fire årlige papirudgaver til uhæmmet adgang til at bringe aktuelle anmeldelser, artikler m.v., har portalen hvert år ved denne tid i en artikel forsøgt at få et overblik over de mange muligheder for børn og familier for at se juleteater på de små, større og helt store scener – mens der traditionelt også spilles turneteaterjuleforestillinger på skoler, institutioner, biblioteker, i teaterforeninger, storcentre m.v.

Det er også denne artikels anledning, og det sker i gentagelsens klare kalenderlys, for teatrenes juletid handler i høj grad om klassikere og mange genopsætninger og forestillinger uden de helt store eksperimenter – for julen har det med at antage faste former også i teatermæssig henseende.

Der er fortsat mange af de små teatre – også med stationære scener – der holder fri, lader op og producerer nye forestillinger i december, mens andre søger at holde fast på både traditionerne og et trofast publikum, og derfor atter er klar med juleknas i scenekunstnerisk indpakning.  

Fra 19 til 125 år

Det gælder i høj grad på Riddersalen, hvor man på 19. sæson spiller 'De underjordiske', der har rigtig mange gengangere både på scenen og blandt publikum, som hygger sig med spil, dukker og en god historie.

Også AnemoneTeatret holder godt fast i sin juleforestilling, 'Når du ser et stjerneskud', der har været på repertoiret siden 1994. Jan Mogensens historie er intakt, men be- og opsætning har dog ændret sig i årenes løb.

Det kan man knapt nok sige om BellevueTeatret, der viser 'Folk og røvere i Kardemommeby' på 32. år – altid på programmet i mindst seks givtige uger omkring jul, men dog ikke en 'rigtig' juleforestilling med nisser, gran og kunstig sne…

Ingen kan dog matche Folketeatret, der i år er vendt hjem til deres klassiker over dem alle, 'Nøddebo Præstegaard', der blev spillet på teatret i Nørregade første gang for 125 år siden (!) og if. teatret gennem tiden har haft mere end 1500 opførelser. 

De store

På de øvrige store teatre er der som regel også bud efter klassikerne, der skiftes ud og genopsættes gennem årene.

På det største, Det Kgl. Teater, er der i år gensyn med både juleballetten 'Nøddeknækkeren' – anbefales fra 6 år, selvom to timers ballet kan være en hård nød at knække for så små mennesker – samt sidste års succes, 'Fanny og Alexander', der tilbydes for de 12-årige og op, men trods alt nok mest er for de voksne. Og også er så meget andet end en juleforestilling, selvom der forekommer grantræer og juleaften. For at få julestemning i Skuespilhuset bliver H.C. Andersens 'Grantræet' i øvrigt læst op (af Peter Gilfort) i foyeren 24. nov., 8., 15. og 22. dec. kl. 14.  

På landsdelsscenerne, hvor juleklassikerne traditionelt også går på skift, har man grebet årets jul forskelligt an. På Odense Teater er der således gensyn med familieforestillingen 'Jul i Gammelby' (fem år og op) med en masse nissebørn, der til gengæld er absolut fraværende i Aarhus Teaters genopsatte juletilbud i form af succesen 'Brødrene Løvehjerte' – mens der trods alt er mere vinterstemning over Aalborg Teaters nye version af 'Snedronningen'.

På de øvrigt store københavnske teatre er det kun Nørrebro Teater, der tilbyder julestemning i form af musikteaterforestillingen 'Rosas julebal', selvom der selvfølgelig ikke mangler familieteaterstemning på Østre Gasværk, hvor 'Skammerens datter' huserer…

Her er julen aflyst!

På landets ældste stationære børneteater har man til gengæld ret utraditionelt droppet julen i år:

Det Lille Teater i Lavendelstræde, der normalt er garanti for juleteater for de helt små, holder jul uden forestillinger i år. Det er mindst ti sæsoner siden, at det er sket sidst, men teatrets dramaturg, Trine Wisbech, har en god forklaring:

»Ja, julen på Det Lille Teater er aflyst – i hvert fald på scenen. Det skyldes udelukkende at vi i vores kontrakt med kommunen har mulighed for i en sæson – ud af de fire sæsoner kontrakten løber over – 'kun' at producere to forestillinger. Det har så vi valgt i år, bl.a. pga. vores nylige overtagelse af Marionetteatret – og simpelthen lige at få et pusterum, for i sæson 2012-13 nåede vi op på cirka 415 opførelser i alt…«

Trine Wisbech fortæller dog, at man glæder sig til at vende stærkt tilbage i 2014 med en helt ny juleforestilling, skrevet af Anna Bro.

Hos Nørregaards Teater i Odense lader man også julen ligge i år. Der var ellers annonceret en juleforestilling, som nu er taget af plakaten.

»Det er bestemt ikke af uvilje mod julen, men vi løb ind i en langtidssygemelding fra en skuespiller, så vi har besluttet at udskyde premieren til en anden jul, selvom hele scenografien og konceptet er udviklet,« lyder det fra teaterleder Carsten Wittrock, der dog er fortrøstningsfuld al den stund, at julen jo kommer troligt igen hver eneste år, som han siger…

Forestillinger på nye eventyr

Man kan i øvrigt trods alt opleve lidt af juleriet fra Lavendelstræde – idet juleforestillingen 'Ja, ja, nemlig' – der i 2011 blev sat op og spillet af Claus Mandøe på Det Lille Teater (og anmeldt til fem stjerner her på portalen af Henrik Lyding) – i år har taget ophold og spilleperiode hos Teater Refleksion i Aarhus.

Desværre havde Det Lille Teater skrottet scenografien, så den måtte genskabes i det jyske, hvor det så lanceres som en coproduktion med De Røde Heste, der osse er Claus Mandøe…

Også i Hvidovre har man overtaget et andet teaters juleforestilling – og sågar spillested! Teater Vestvolden har nemlig købt det nu lukkede Teater 83's 13 meter store teaterbus – der i virkeligheden er en forvogn med en megastor trailer, som indeholder scene og tilskuerrum – samt forestillingen 'Op under jul', som spiller for de 1,5-4 årige i den varme bus uden for teatret, mens der kan købes æbleskiver i teatercafeen….

Det er Basse Dam, der har overtaget Erik Møllers plads i både teaterforestilling og -bus. (Læs artiklen om Møller og bussen)

Juleforestillingernes overnisse

Mange små og store teatre benytter sig i øvrigt – fremfor selv at producere og spille – at invitere gæstespil i form af turneteatrenes juleforestillinger, hvoraf mange er genopsætninger, der hives frem og pudses op til højsæsonen.

Men hvor de fleste små turneteatre har en enkelt juleforestilling på repertoiret, er Louise Schouw Teater anderledes leveringsdygtig med hele ni forestillinger, der falbydes over det ganske land, heraf har tre opnået stationære spilleperioder på henholdsvis Teater Zeppelin i København, Himmerlands Teater i Hobro og Skive Theater.

Louise Schouw er således stadig julens ukronede forestillingspusher, og hun fortæller, at man når op på cirka 200 juleopførelser i år, fordelt lidt forskelligt på titlerne 'Nissedrys', 'Nisser på afveje', 'Den store nisseprøve', 'Nissedrys og trolderier', 'Sikke mange klokken slår', 'Julemandens gave', 'Nisser til søs', 'Kaptajn Bimses Jul' og 'Nisse Rasmus redder julen'.

Med det udtræk er julen formentlig også reddet rent forretningsmæssigt for Louise Schouw, der har instrueret flere af forestillingerne og selv spiller selv med i den nyeste, 'Nisser til søs'. (Læs artiklen om Louise Schouw)

Tre gange jul dagligt i Ishøj

Det enkeltstående spillested med flest juleforestillinger er dog Ishøj Teater, der har været i julehumør siden 8. november og frem til 20. december spiller tre forestillinger dagligt på alle hverdage samt enkelte lørdage – og det bliver immervæk til omkring 100 opførelser…

'Annas jul' hedder årets juleforestilling, og forleden lagde teateravisen.dk vejen forbi Ishøj med 15-årige Klara Maria, der har været i erhvervspraktik på teateravisen.dk som teateranmelder! Det er vist ikke set før, men hun er blevet godt hjulpet på vej af en af portalens professionelle kritikere, Anne Middelboe Christensen, der indførte hende i den svære kritikerkunst …

Efterfølgende skulle Klara Maria selvfølgelig anmelde forestillingen på Ishøj Teater, og hendes tekst er blevet sendt til teatret til nærmere beskuelse.

I Klara Marias velskrevne anmeldelse, der har overskriften 'Julen handler om at dele', noterer hun sig bl.a., den 'naturalistiske scenografi og de detaljerede kostumer' og at den realistiske spillestil gjorde, at 'det unge publikum både talte og på anden måde søgte opmærksomhed hos skuespillerne'. 

Og så slutter hun med følgende konklusion:

'Forestillingen handler om jalousi, det at dele med hinanden og sige undskyld, når man har gjort noget forkert. Hvilket er fine emner at tage op med børn, og det er en sød og charmerende forestilling. Desværre er hele handlingen skåret meget ud i pap, og ikke meget er efterladt til børnenes fantasi. Det synes jeg er synd, da børn har en god evne til selv at danne billeder i hovedet. Det får de ikke chance for at udnytte, når forestillingen fortæller det hele'.

Så vidt Klara Maria, men Teateravisen.dk sender dog også en af sine professionelle anmeldere til teatret for at se nærmere på juleløjerne derud på Vestegnen.

Julen har mange udtryk

Det gælder også en håndfuld af landets øvrige juleforestillinger, og i faktaboksen kan man se liste over både de allerede anmeldte, de kommende anmeldte – og alle de andre, der spiller julen ind.

Og så er der en række teatre, der har valgt alternative julerier. Nogle inviterer til julestue i teatret (som Team Teatret og Zeppelin), mens ZeBU i samarbejde med Kulturhus A'mar byder på 'Julehuler' fra 6.-18. december med labyrintiske installationer og sanseinteraktiviteter.

Holbæk Teater – der sidste år diverterede med noget nyt i form af breakdansejul for hele familien – tilbyder i år julestemning og underholdning på Bromølle Kro de første dage af december, mens Odsherred Teater har funder nogle 'Hengemte godter' – en juleforestilling med satire og sange. De medvirkende er Susan A. Olsen og Mei Oulund plus pianist Vibeke Aggeboe, og det er nok mest for gamle unge og voksne i alle aldre…

Der sker givet mange andre aktiviteter rundt omkring i teaterland, men i vedstående faktaboks er en oversigt over de spillesteder med aktuelle juleforestillinger med offentlig adgang, som teateravisen.dk har opsnuset.

Ikke alle er deciderede forestillinger med juletema, der er også 'klassiske' forestillinger, som teatrene traditionelt sætter op i juletiden, bl.a. altså Bellevue Teatret, Crazy Christmas Cabaret (der til gengæld spiller igennem både jul og nytår og ind i januar.

Udover en række lukkede forestillinger på skoler og institutioner landet over bliver der også spillet juleforestillinger på mange biblioteker, i teaterforeninger m.v., så hold  øje med lokale medier samt landsdækkende sites som Kultunaut og scenen.dk, der begge blot er et enkelt klik væk, hvis man kigger i øverste højre hjørne her på portalen…

Seneste artikler

Seneste artikler

Balkan revisited

Balkan revisited

Historien om en turné, som står på skuldrene af en udveksling, der over mange år har forbundet kunst og mennesker med hinanden og ikke mindst styrket en fælles interesse omkring en særlig teaterform.
Læs mere
Dukkemagi i november

Dukkemagi i november

Festival of Wonder gør Silkeborg ekstra attraktiv nogle oplevelsesrige dage hvert andet år i november, hvor der præsenteres internationalt dukke- og animationsteater i alle genrer og for alle aldre.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Balkan revisited

Balkan revisited

Historien om en turné, som står på skuldrene af en udveksling, der over mange år har forbundet kunst og mennesker med hinanden og ikke mindst styrket en fælles interesse omkring en særlig teaterform.
Læs mere
Dukkemagi i november

Dukkemagi i november

Festival of Wonder gør Silkeborg ekstra attraktiv nogle oplevelsesrige dage hvert andet år i november, hvor der præsenteres internationalt dukke- og animationsteater i alle genrer og for alle aldre.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere