11. september 2014

Hvor går grænsen?

Teatret Møllen er dansk tovholder, når sjette udgave af den dansk-tyske børneteaterfestival afvikles i grænseregionen fra 26. september til 1. oktober 2014 – i år under mottoet 'Hvor går grænsen?', der selvfølgelig har udgangspunkt i den dansk-tyske landegrænse, men også har til formål at fokusere på de kunstneriske grænser inden for teater for børn og unge i relationer til tabuer og kunstens grænseoverskridende muligheder.

Det sker med 10 teatre, 11 forskellige forestillinger og samlet 59 opførelser på de 29 forskellige spillesteder, der dækker lokaliteterne Sønderborg, Flensburg, Gråsten, Schleswig, Husum, Aabenraa, Haderslev, Tønder og Toftlund.

Det er således et større logistisk og geografisk puslespil, der er lagt for at kunne præsentere dansk, tysk – og internationalt børne- og ungdomsteater i Regionen Sønderjylland-Schleswig.

Weekenden før festivalstart er der i øvrigt 'warm up' med såkaldte walk akts på gaderne i Haderslev og Flensborg og med Teatret Quasi, som spiller forestillingen 'Den danske sang', fortæller Teatret Møllens Diana Brüsch, der er festivalens projektleder – og hvor hendes tyske baggrund og danske sprogfærdighed er kærkomne kompetencer.

Festivalens partnere består udover Teatret Møllen af Sydslesvigsk Forening, Kulturwerkstatt Kühlhaus i Flensborg og BDN – Bund Deutscher Nordschlesviger, der er det tyske mindretals organisation.

Den første grænseoverskridende dansk-tyske festival fandt sted i 1998 udelukkende med danske og tyske forestillinger (otte i alt), mens de følgende festivaler alle har haft gæstespil fra andre lande (bl.a. Norge og Sverige, Baltikum, Holland og Belgien).

Med den sjette udgave af festivalen forude har arrangementet forlængst etableret sig som fast element i regionen.

Der er gratis adgang til alle offentlige forestillinger – omend der skal anskaffes billet – mens der tillige spilles en række lukkede forestillinger på skoler og institutioner.

Festivalens forestillinger er:

– Teatret Møllen: Tilbage til Haifa & Guldgraveren (DK)

– Global Stories: Med andre øjne (DK)

– Vild Kammerat: Ingen kære mor (DK)

– Teater Glad: Helte (DK)

– Batida: Ouverture (DK)

– Schnawwl: Freche Fläche (Tyskland)

– Ciacconna Clox: Die Regentrude (Tyskland)

– Agora Theater: Flugversuche  (Belgien)

– Ymedioteatro: Sie7e (Spanien)

– Ljud: The Invasion (Slovenien)

Det spanske indslag har tidligere været på besøg på flere danske festivaler, senest i maj på SpringFestival på Amager – mens Global Stories forestilling, 'Med andre øjne', i august blev taget af festivalprogrammet ved Malmöfestivalen efter beskyldninger for racisme. 'Med andre øjne går ellers ud på at sminke publikum/deltagere, så de kunne opleve det at være etnisk anderledes. Altså et projekt med præcis det modsatte formål end beskyldningerne…

Og således er Global Stories indslag på den dansk-tyske festival pludselig endnu mere aktuel for festivalmottoet omkring, hvor grænserne egentlig går. Her må man forvente, at der er lidt større kunstnerisk forståelse og vingefang i grænselandet…

Se program og praktisk info på www.ddk-festival.de/da/

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne