Af

26. marts 2020

Godt råd til teatrene omkring force majeure og kontrakter

André Andersen kommer med gode råd omkring force majeure og kontrakter:

Kære alle teatre.

SIKKE TIDER, jeg håber, at I alle kommer igennem krisen med et så lille tab som muligt – og at der kommer nye ordrer i bogen.

Og det er derfor jeg skriver til jer:

For selvom der kommer nye ordrer, så kan man jo godt være nervøs for at der kommer en anden bølge og nedlægger de nye opgaver.

Men…

Jeg har snuset mig frem til følgende på virksomhedsguiden.dk:

'Det er kun i tilfælde af, at en kontraktpart ikke kunne have forudset begivenheden, at kontraktparten kan frasige sig ansvaret under force majeure. For nye aftaler, der indgås efter coronavirus/covid-19s udbrud, og efter WHO har erklæret, at der foreligger en international sundhedskrise, vil følgevirkninger af coronavirus/covid-19 være lettere at forudsige. I et sådant tilfælde kan det være vanskeligt for den part, som påberåber sig force majeure, at få anerkendt coronavirus/covid-19 som ansvarsfritagende for manglende opfyldelse af sine forpligtelser'. 

Skrevet af Justitsministeriet / Virksomhedsguiden.dk

 

DERFOR HAR jeg personligt tilføjet nedenstående linje i mine nye kontrakter – og jeg ved at den i en enkelt kommune har været forbi kommunens jurist, der ikke havde nogen kommentarer til dette, så det må jo virke som en korrekt formulering og fortæller at vi har en god sag fremover:

'Nyt udbrud af COVID-19-virus kan ikke betragtes som force majeure. (Læs notatet fra Justitsministeriet, næste side)'. 

Her har jeg indsat ovennævnte notat fra Justitsministeriet.

 

DET BETYDER jo, at uanset om det står i kontrakten eller ej, så står vi bedre ved nye aflysninger i fremtiden, men samtidig tænker jeg, at jo flere teatre der skriver noget tilsvarende i sine kontrakter, så bliver det tydeligt for arrangører, kommuner, o. lign. – at det er svært at komme udenom næste gang, for det er noget vi alle er OBS på. 

Og så kan vi jo i mindelighed forsøge at finde nye datoer, men i værste fald stadig få dækket fakturaen, selvom en ny corona-bølge kommer og driller.

Håber at inputtet kan bruges i disse tider, hvor vi jo alle arbejder hjemme.

André Andersen,  stifter, leder og skuespiller i André Andersen SOLO

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg