Af

23. januar 2014

Goddav, mit navn er Lars Larsen. Har I et godt tilbud til mig!

Peter Byrholt Nielsen har sendt en kommentar om de forringede økonomiske betingelser på skolebudgettet, der gør, at han nu må ringe til de turnerende teatre og bede om et tilbud på deres forestillinger:

I fire sæsoner har jeg stolt kunne formidle teaterforestillinger til alle elever på min skole. Ledelse og kolleger har hvert forår bevilget penge til indkøb af fire forestillinger til 400 elever.

Disse forestillinger har gjort en verden til forskel på elevernes oplevelse af fiktion før og nu. Alle glæder sig til dagen med teater. Det er med ro og forventning, at eleverne går ind i salen for at opleve skuespillerne og deres kunst.

Selv på en mørk mandag formiddag møder teatrene på vores skole et publikum, der er med fra første entre. Det kan få skuespillerne til at glemme al morgensløvhed og give det bedste, de har i sig.

Der findes ikke noget mærkeligt teater for eleverne på skolen. De tager imod alt fra komik til tragedie, danseforestillinger til performance.  De bliver endda siddende og klapper skuespillerne til tre fremkaldelser, selv om klokken er over frokost, og det er tid at gå i supermarkedet.

Det er ikke noget lærerne har bedt dem om, men det taler for, at vi har fat i noget værdifuldt. Tænk hvis alle forlod folkeskolen med ti teaterforestillinger i rygsækken.

Skolens budget for  2014 er netop offentliggjort, og det ser noget sort ud. Lærerne kommer til at tage nogle drastiske valg på elevernes vegne. Skal vi på lejrskole eller have nye engelskbøger, holde skolens 50 års fødselsdag eller renovere toiletterne, på tur til Nationalmuseet eller se teater på skolen. På skolen må vi tage nogle drastiske valg.

I medierne kan vi læse om slagteriarbejdere, der må acceptere lønnedgang eller se deres arbejdsplads blive lukket. Lærerne har i foråret efter en konflikt fået deres arbejdsvilkår ændret. I øjenhøjde er det slemt, at skolens søde kantinedame, der sørgede for at vaske op, smøre frokost og lave kaffe, er blevet fritstillet.

Det skær i hjertet, for jeg ved, at skuespillerne på de danske børneteatre laver et kæmpe arbejde. De kører langt, de slæber scenografi, og de giver meget af sig selv, for at deres publikum kan få en god oplevelse.

Og nu må jeg så gribe telefonen for at høre om priser på teater til efteråret 2014. Priser, som helst skal kunne overbevise mine kolleger og skolens ledelse om,  at 'Lars Larsen' har fået et godt tilbud, som de ikke kan afslå.

Peter Byrholt Nielsen er lærer og teaterformidler – og forfatter af dramabøger

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg