Af

4. oktober 2010

Et ønske om scenekunst med faglighed og høje ambitioner

Kære kolleger

Det er med stor respekt – og med en vis benovelse – jeg har modtaget meddelelsen om at jeg er udpeget til Scenekunstudvalget under Statens Kunstråd fra april 2011.

Udnævnelsen er personlig. Man bliver ikke udnævnt som repræsentant for et bestemt område af scenekunsten. Alligevel er jeg godt klar over at der i Kunstrådets Repræsentantskab foregår intense forhandlinger, hvor de enkelte repræsentanter forsøger at sikre sig at der er viden og kærlighed til deres eget område – helst både i Kunstråd og i udvalgene.

De forhandlinger er fortrolige. Repræsentanterne har tavshedspligt, i forhold til hvilke kandidater der bringes i forslag og hvem der stemmer for hvem. Derfor er det mine egne gisninger at min udnævnelse nok er fremmet af repræsentanter for børneteatrene, måske de små teatre, måske de faglige organisationer og kan hænde også af Danmarks Teaterforeninger.(Jeg er selv med til at drive en teaterforening i min kommune.)

Jeg ønsker at fremme scenekunst, hvor viden og faglighed er afsættet for nysgerrighed og høje ambitioner. Jeg har frydet mig over forestillinger indenfor de forskelligste genrer, når jeg har set scenekunstnere strække deres evner og viljer for at finde udtryk der fascinerer publikum (det være sig børn, unge eller voksne), så de strækker sig for at forstå, føle, fornemme de livstydninger der sættes på scenen.

Om udtrykket går gennem komik, poesi, provokation, identifikation og/eller interaktion, om det er krop, stemme, ord, billede, musik og/eller dynamik der er i spil er for mig lige gyldigt. Men uden stræben og søgen bliver det desværre ofte ligegyldigt.

Nu gælder det om for mig, at se så meget som muligt af alle sider af scenekunsten i Danmark – ja, selvfølgelig også hvad jeg kan overkomme af udenlandsk. Der er absolut mørke pletter på mit kort over viljer, retninger, intentioner i teater-, danse- og performerlandskabet. Der er kompagnier, ensembler, initiativer jeg intet aner om.
Jeg kan ikke nå at udbedre alle de mørke pletter, før jeg tiltræder, men jeg kan komme et stykke vej. Jeg vil opfordre alle til at invitationer mig til jeres forestillinger. Specielt når turneen er på midtsjælland, – jeg bor på Stevns. Mail: lene.v@leneogleif.dk

Jeg kan ikke nå at se alt, men hjælp mig med at se så meget som muligt.

Jeg er stolt over at være udpeget af repræsentantskabet. Jeg skal bestræbe mig på fremme udviklingen af scenekunsten indenfor de midler, der er.

Med agtelse
Lene Vestergård,
skuespiller, instruktør og kommende medlem af Scenekunstudvalget

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg