2. marts 2020

‘Et bump på vejen’

Det er ikke altid let være egnsteater i Danmark i disse måneder, hvor nye aftaler med værtskommunerne for perioden 2021-24 skal forhandles endeligt på plads – det skal ske inden 1. april – men sine steder bliver obstrueret.

Teateravisen har tidligere skrevet om Egnsteatret Undergrunden, der står til lukning efter at en forlængelse blev nedstemt i Furesø Kommune (se note). Thy Teater står også til lukning – i hvert fald som egnsteater – efter at politikerne i Thisted Kommunes udvalg for Erhverv, Arbejdsmarked og Kultur i starten af februar for anden gang besluttede, at man ikke vil indgå en ny egnsteateraftale, men hellere vil samle alle teateraktiviteter i en slags paraplyforening. Carte Blanche i Viborg har selv besluttet at droppe en ny egnsteateraftale pga. kulturpolitisk og teatermæssig uenig med værtskommunen.

Og nu er der også optræk til problemer for egnsteatret i Næstved Kommune, Dansk Rakkerpak & Faster Cool, efter at Venstre og Dansk Folkepartis medlemmer af Kultur- og Demokratiudvalget sidste mandag (24.2) valgte at gøre brug af den såkaldte standsningsret, så afgørelsen om en ny egnsteateraftale nu i stedet ender i byrådet 17. marts.

Det fremgår af referatet fra udvalgsmødet, at V og DF ønsker konkrete tal for teatrets billetsalg for kontraktperioden – noget der faktisk fremgår direkte af teatrets årsrapporter – og samtidig en udregning af, hvor meget det kommunale tilskud per entrébillet har været i perioden. 

'Det virker, som om der bliver talt på et uoplyst grundlag. Vores mål er heller ikke at sælge billetter – det er at supplere resten af kulturen og scenekunsten i Næstved', siger Niels Grønne fra teatrets kunstneriske ledelse til sn.dk og kalder den udsatte afgørelse for et 'bump på vejen' mod en ny aftale, som han tror, at der stadig er et flertal for i byrådet.

Seneste evalueringsrapport fra Statens Kunstfond fra juni 2019 er entydigt positiv overfor egnsteatrets professionelle engagement, kunstnerisk kvalitet og høje aktivitetsniveau, og teatret har i øvrigt fået tildelt et ekstraordinært udviklingstilskud på ca. 1,7 mio. kr. fra Kulturministeriet til at afprøve nye tiltag, fordelt over årene 2019-2022. Som selvfølgelig bortfalder, hvis en ny egnsteateraftale ikke indgås.

'Det gav os jo netop mulighed for, at vi ikke absolut skulle sælge en masse billetter, men at vi i stedet kunne komme ud og optræde rundt omkring i kommunen, sådan som politikerne ønsker', siger Niels Grønne til sn.dk

Kultur- og Demokratiudvalget noterer i øvrigt i udvalgsreferatet, at teatret har skiftet navn, uden at det fremgår af den nuværende egnsteateraftale for Dansk Rakkerpak. Men her kunne kommunens administration vedlægge dokumentation for, at navneændringen fra marts 2019 fremgår af justerede vedtægter og godkendt af Næstved Kommune.

Dansk Rakkerpak & Faster Cool – der også markedsfører sig som 'Næstveds internationale egnsteater' – modtager tre mio. kr. årligt i tilskud, hvilket efter statens egnsteaterrefusion giver kommunen en nettoudgift på 1,9 mio. kr.

Samtidig har egnsteatret selv stået for imponerende egenindtægter på mellem 1,4 og 1,7 mio. kr. årligt i de første tre år, primært pga. intensiv turnevirksomhed.

»De tal fortæller jo meget mere end billetsalget, al den stund at vi f.eks. i forbindelse med Street Cut-gadeteaterfestivalen præsenterer 20-25 forestillinger med gratis adgang og i 2019 også har været på 'Tour De Næstved'-turné rundt i de små byer i kommunen – igen med gratis adgang,« siger Niels Grønne til Teateravisen.

»Vi spiller selvfølgelig også i vores sal med salg af billetter, men vores hovedindtægt er klart turné rundt i landet. Kommunen ønskede et teater, der var synligt i bybilledet (gadeteater), og hvert år producerer en forestilling for børn (Faster Cools produktioner), så man kan sige at vi til punkt og prikke har opfyldt den egnsteateraftale, vi indgik.«

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne