Af

30. april 2015

‘Ebbe Skammelsøn’ anmeldes ikke

Marie Kilsgaard Møller fortæller her, hvorfor Quasi Teater ikke ønsker at få deres nyeste forestilling, 'Ebbe Skammelsøn', anmeldt på portalen:

QUASI teater har besluttet at sige nej tak til anmeldelser fra teateravisen.dk.

Vi vil gerne her forklare, hvorfor.

Vi oplever at anmeldelserne alt for ofte bliver brugt som en endegyldig sandhed og som "den store faglige dom". Og så ser vi det som et problem, at der kun er en portal, hvor alt turneteater bliver anmeldt. Der mangler simpelthen konkurrence og kunstdebat på området.

QUASI teater vil gerne have feedback på teatrets første gadeteaterforestilling, 'Ebbe Skammelsøn'. Vi har fra flere kollegaer modtaget en slags anmeldelser og gode råd til forbedringer. Nogle kommentarer er også blevet integreret i forestillingen, som hele tiden udvikler sig.

Faglig blåstempling: Det er altså ikke fordi vi ikke kan tåle kritik eller kunstdebat at vi siger NEJ TAK til anmeldelserne på teateravisen.dk. Nej, årsagen er, at vi oplever, at anmeldelserne på teateravisen.dk ofte blandt potentielle kunder bliver brugt som en faglig blåstempling – eller det modsatte. Men anmeldelser siger ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt en forestilling er god eller dårlig. Det er en enkelt persons oplevelse på en særlig dag og et særligt tidspunkt. Mange af os teaterfolk ved nogenlunde, hvad de forskellige anmeldere her på portalen står for. Derfor kan vi forholde os til deres synspunkter med forbehold.

Hvis vi skal være lidt løsningsorienterede og ikke kun kritisere, så kunne man indføre en slags anmelder-profiler, hvor portalens anmeldere har skrevet en tekst om dem selv, hvilken smag de har og hvad de synes er vigtigt for dem i verden og i kunsten. På den måde vil der være rene linier omkring hvem personen, der anmelder, faktisk er. Ligner han/hun mig i kunstsyn og stil eller slet ikke?

Ingen kunstdebat: Anmeldelser skal være med til at skabe en kunstdebat. Det er anmeldelsens formål, også i følge Anne Middelboes bog "Begejstring & Brutalitet' som handler om anmeldelsens kunst. Problemet med meget børneteater er, at det kun bliver anmeldt ET STED og det er på teateravisen.dk. Det giver simpelthen portalens anmeldere for meget magt. Derfor vil vi gerne melde os ud af den ordning, hvor dommerkomiteen – aka teateravisen – kommer og siger "god" eller "dårlig" (eller den værste dom af dem alle: "semi").

Løsningen på denne problemstilling ville være, at der var flere portaler, som anmelder alt børneteater. Teateravisen.dk er (så vidt QUASI teater er orienteret) finansieret af teatercentrum/kulturstyrelsen og annonceindtægter. Man kunne overveje at omfordele støttemidlerne, så der var mere end kun en portal, der beskæftiger sig med vores område. Konkurrence plejer at få os til at stramme ballerne, og så plejer det at skabe debat. Det vil være sundt for dansk børneteaters smagsdommere at opleve.

Sælger anmeldelser? Er det ligeså vigtigt at blive anmeldt på teateravisen.dk som at stå i Den Røde Brochure? Det er umuligt for kunderne at se alt på festivalen. Ja, det er sågar langt fra alle, der deltager. Hvordan når man ud til de potentielle kunder? Gælder det om at have dem og deres elever og chefer og… som facebook-følgere på teatrets side? Eller gælder det ganske enkelt om at ramme en 6'er på teateravisens anmelderportal? Eller skal man nu om dage have et professionelt administrationsapparat til at lave opsøgende salg for at kunne fylde en turne, som er lang nok til at skuespillerne (efter overenskomst) kan ansættes?

Mange kollegaer vil nu tænke: Lav noget ordentligt. Så sælger det af sig selv. Men! 1) Vi har alle forskellig smag og stil 2) Man kan ikke dømme noget, man ikke har set. (Har du set vores kunst, så kan vi tage en kunstdebat. Ja tak til det!) 3) For at blive valgt fra eller til af kunderne skal man først ind i søgelyset. Hvor er søgelyset henne?

I første omgang har QUASI teater – i en forsøgsperiode – meldt sig ud af anmelder-festen. Håbet er, at der i fremtiden her på portalen vil komme mere fokus på kunstdebatten og mindre fokus på dommerkomiteen.

Er du blevet nysgerrig efter at høre mere om 'Ebbe Skammelsøn', som du IKKE kan læse om her på portalen, så klik ind på www.quasiteater.dk eller tjek vores facebook side af samme navn.

Marie Kilsgaard Møller skriver på vegne af QUASI Teater, som hun er leder af 

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg