Med en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal på 5,6 mio. er der kommet ekstra boller på suppen omkring den kulturudveksling mellem Danmark og Kina, som forstærkes i efteråret 2014 og frem til sommeren 2015, hvor danske og kinesiske institutioner i samarbejde vil præsentere et massivt og ambitiøst kulturprogram i form af udstillinger, koncerter, filmfestivaler, litteraturarrangementer, symposier, scenekunst og teater, arrangementer med fokus på design, arkitektur og kunsthåndværk, samt særlige tiltag med fokus på børn og unge.
A.P. Møller Fondens 5,6 mio. kr. går til udstillingen 'Eventyret i Papir' om H.C. Andersen, der åbner i Beijing til september, udstillingen Dragons of the North Seas om vikingernes skibe og brug af navigation, der åbner i Suzhou marts 2015 samt børneteater fra flere kompagnier, der skal turnere i både Shanghai og Beijing.
I pressemeddelelsen lyder det fra kulturminister Marianne Jelved:
”Jeg er utrolig glad for, at vi oplever så stor interesse for indsatsen i Kina. A.P. Møller Fondens støtte har muliggjort, at udstillingerne om H.C. Andersen og vikingerne og teaterforestillingerne for børn og unge kan realiseres. Med de to store museumsudstillinger får vi lejlighed til at sætte dansk kulturarv i scene for et stort, nysgerrigt kinesisk publikum. Og med teaterforestillingerne får vi sat fokus på noget af det, vi er rigtig gode til her i Danmark – nemlig børneteater.”
Det uddyber hun med, at: ”dansk børneteater nyder stor bevågenhed i de faglige miljøer i Kina, hvor der allerede er skabt gode samarbejdsrelationer – vi ved, vi har noget i verdensklasse her. I vores børneteater afspejles den danske tradition for læring, som inddrager børn og lægger op til deltagelse'.
Ifølge Henrik Køhler, leder af Teatercentrum, der er aktiv samarbejdspartner omkring de børnekulturelle arrangementer i Kina, bliver det sandsynligvis Teater Hund med 'Platons Hule', Grønnegades Teater med 'Romeo & Julie', Uppercut Danseteater med 'En kort en lang', Gazart med 'Sneøjne' og Refleksion/Teater My med 'Himmelsange', der skal med til Kina, men det endelige program er ikke faldet på plads endnu.
Dertil kommer, at Teatercentrum skal stå for workshops med 'Teateroplevelser' – undervisningsmetode for børn og unges evaluering af teaterbesøg – og KulturCrew-konceptet.
Der har tidligere og løbende været en liv aktivitet i Kina med danske børneteatre på turne- og gæstespil, ligesom Meridiano Teatret både har spillet og siden solgt forestillingen 'Genesis' til Shanghais Nationalscene, Shanghai Dramatic Arts Centre (SDAC), der havde premiere i januar 2014, instrueret af Meridiano Teatrets kunstneriske leder, Giacomo Ravicchio.
Man kan læse mere om kultursatsningen via dette link.
(caj)