Instruktør, dramatiker og skuespiller Niels Grønne har skrevet et åbent brev til Høje Taastrup Kommunes Fritids- og Kulturudvalg ang. Taastrup Teater bevarelse:
Kære Fritids – og Kulturudvalg!
Mit navn er Niels Grønne. Jeg er instruktør, dramatiker og skuespiller og er p.t. ved at instruere min tredje forestilling, ”Petruskas Julehjerte” på Taastrup Teater. De to foregående var ”Hønes første æg” og ”Da Kamal mødte Maria” – begge fra 2011. I oktober/november i år skal jeg turnere og spille på teatret med ”Da Kamal mødte Maria” og efter de eksisterende planer skal jeg instruere, skrive og spille med i to produktioner i 2013 og 2014.
Jeg er af fritids– og kulturchef Jan Miland blevet oplyst om, at Taastrup Teaters fremtid bliver afgjort på et møde d. 11. oktober 2012. Baggrunden skulle være, at staten har varslet, at statsrefusionen for egnsteatre vil falde fra nuværende 41 % til 37 % i 2013. På mødet skal det besluttes om Høje Taastrup Kommune skal opsige den 4-årige egnsteater-aftale, der eksisterer og som løber frem til 2015, eller fortsætte aftalen og give en ekstra bevilling, der kan dække de 4 %, der kommer til at mangle i teatrets budget.
Taastrup Teater har for 2013 et budget på kr. 7.665.600. Ifølge mine beregninger vil ændringen afrefusionsprocenten betyde, at statsrefusionen i 2013 falder fra forventede kr. 3.142.900 til kr. 2.836.000, mens kommunens egenfinansiering stiger fra budgetterede kr. 4.522.700 til kr. 4.829.700.
Hvis Taastrup Teater skal bestå, skal der findes kr. 307.000. Ellers vil teatret, der har eksisteret siden 1971 og fik sin nuværende organisation i 1987, skulle dreje nøglen om ved årets udgang. Det betyder, at der ikke længere vil blive produceret teater til glæde for børn, unge og voksne, og også at kommunen går glip af statsrefusionen på kr. 2.836.000.
Det vil for mig at se være en sand katastrofe at lukke Taastrup Teater. Teatret er efter ombygningen og moderniseringen i 2009 blevet et af landets smukkeste teaterhuse, der med sit spektakulære transparente indgangsparti helt bogstaveligt giver et indblik i teatrets verden og lader liv og lys strømme ud. Teatret har specialiseret sig i produktioner om nutidige og aktuelle emner, først og fremmest etnisk og kulturel mangfoldighed, urbanisering og globalisering, der samtidigt afspejler kommunens kulturelle mangfoldighed. Teatret er kørt i stilling som kulturel dynamo på Vestegnen, og jeg er sikker på, at teatret med den rette leder i dirigentstolen vil kunne skærpe den kunstneriske profil og blive endnu mere synligt både lokalt, nationalt og internationalt. Teatret har en sal med mange muligheder, der selvfølgeligt skal anvendes efter alle kunstens regler, men der er intet i vejen for, at teatret også rykker udendørs og spiller på torve og i parker og trækker nye publikumsgrupper til.
Hvis en teaterlukning var på trapperne et hvilket som helst andet sted i landet, ville en dedikeret leder og en aktiv bestyrelse kæmpe med næb og kløer for deres teaters fortsatte beståen og forsøge at påvirke beslutningsprocessen gennem diverse medier. Sådan er det desværre ikke i Høje Taastrup Kommune. Taastrup Teaters leder gennem 25 år, Mogens Holm, har som bekendt søgt andre græsgange, og teatret har været uden kunstnerisk ledelse siden 1. maj. Administratoren gennem mange år har også forladt teatret, og det tilbageblevne personale er overbebyrdede og kun lige nøjagtig i stand til at holde skruen i vandet og teatret oven vande og uden egentlig mulighed for at blande sig i teatrets fremtid.
Men hvor er bestyrelsen så henne i hele denne sag? Ja, umiddelbart totalt fraværende. Intet pip overhovedet i de lokale medier, ingen indkaldelse til borgermøder eller etablering af støttegrupper, underskriftsindsamlinger og lignende. Det forekommer meget meget mærkeligt – lige indtil det går op for en, at Taastrup Teaters bestyrelse er identisk med Høje Taastrup Kommunes Fritids- og Kulturudvalg. Altså de mennesker, der burde kæmpe for teatrets fortsatte virke, er også dem, der kan give det dødsstødet. Det er en meget uheldig cocktail. Taastrup Teater er det eneste af landets egnsteatre, der er kommunalt, og hvor bestyrelsen er identisk med kultur- og fritidsudvalget. Samtlige øvrige egnsteatre er selvejende institutioner, hvor bestyrelsen er sammensat af dedikerede personer, der brænder for teatret (heriblandt findes der selvfølgeligt også politikere). Jeg ved, at der på sigt vil blive nedsat en anden bestyrelse for Taastrup Teater, efter pålæg fra Kunststyrelsen, men det kræver, at den nuværende bestyrelse – altså jer – sikrer teatrets overlevelse og I kan faktisk ikke være andet bekendt.
Ubekræftede rygter fortæller at Fritids- og Kulturudvalget har forsøgt at flytte beslutningen om teatrets fremtid over i Økonomiudvalget. Forhåbentligt forholder det sig ikke sådan. Det ville være det samme som at give teatret ”Judas-kysset”. Taastrup Teaters fremtid må baseres på en kulturpolitisk beslutning og ikke en økonomisk. Kultur – og Fritidsudvalget har et samlet budget på over kr. 75.000.000. Jeg sætter min lid til, at I vil være jeres ansvar bevidst og finde de manglende kr. 307.000. Bagefter bør I så hurtigt som muligt få sammensat en teaterkyndig bestyrelse og få ansat en ny ildsjæl som teatrets leder, så Taastrup Teater fortsat kan producere seværdige forestillinger, der afspejler kommunens kulturelle mangfoldighed.
P.S. Mit åbne brev er også sendt til lokale og nationale medier, Dansk Skuespillerforbund, TIO, TEF, Dansk Artist Forbund samt til diverse teatre og enkeltpersoner.
Niels í Dali Grønne er instruktør, dramatiker og skuespiller og tillige medlem af teatret Dansk Rakkerpak