Af

19. februar 2020

ASSITEJ er en kollektiv global bevægelse

ASSITEJ's verdenskongres i Tokyo (14.-24. maj) nærmer sig og generalsekretær Louis Valente glæder sig over organisationens rolle som kollektiv global bevægelse:

I ASSITEJ’s eksekutivkomite har vi i den seneste tid haft åbne møder og vi har haft en fundraising arbejdsgruppe baseret på et open call.

På disse åbne møder har vi oplevet en fantastisk deltagelse fra en række mennesker fra ASSITEJ’s medlemskreds, der med engagement og nysgerrighed har sat sig omkring bordet og tilbudt deres hjælp med konkret arbejde og nye ideer. Nogle har endda lagt mange timers arbejde igennem flere måneder for at hjælpe ASSITEJ. 

For mig illustrerer denne deltagelse og engagement ASSITEJ’s fantastiske styrke som en sammenslutning – som en medlemsorganisation, hvor mange menneskers arbejde bringes sammen og skaber et større hele. ASSITEJ er en kollektiv bestræbelse på at gøre en forskel med scenekunst for børn og unge. Det er en bestræbelse, der drives af os i eksekutivkomitéen og af de mange ildsjæle i de 72 nationale centre og seks professionelle netværk. 

Nu er det også sådan, at ASSITEJ ikke primært er organisationen ASSITEJ og at organisationens formål ikke hovedsageligt realiseres i det organisatoriske arbejde. ASSITEJ er på en måde allermest de hundrede eller tusinder af forestillinger og workshops, der hver dag spilles på hele kloden for og med vores fantastiske børnepublikum. 

Hver gang I som teatermennesker skaber et magisk rum med jeres kunstneriske arbejde, tjener i først og fremmest jeres publikum, men I tilbydes også at anskue det I gør som en del af en global kollektiv bevægelse. ASSITEJ er stemmen der kan artikulere disse mange aktiviteter som et fælles projekt og løfte det ud over sin umiddelbare kontekst.

Ikke fordi scenekunst skal tjene nogen anden dagsorden end at berige sit publikum, men fordi det kan give overlevelseskraft og energi at vide, at man deler det man gør med mange andre i hele verden. Og fordi vi bedst sammen som kollektiv kan skabe kunstnerisk udveksling og udvikling, politisk opmærksomhed om det vi gør og formidlingsstrukturer, der sikrer at (stadigt flere) børn møder teater og dans.  

Det er for at indfange dette, at ASSITEJ nødvendigvis må være en sammenslutning af medlemmer og en kollektiv transnational bevægelse, der realiserer sin værdi i mange små, lokale møder med børn og unge.

Længe leve vores kollektive bestræbelse på at udvikle og mangfoldiggøre de magiske møder mellem børn og teater!

Louis Valente er generalsekretær i International ASSITEJ – det verdensomspændende netværk for teatre, organisationer og enkeltpersoner fordelt på over 80 lande

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg