Af

27. maj 2012

’Alle tiders Jeppe’ anmeldt på forkerte præmisser

Forfatteren Stig Dalager kommenterer anmeldelsen af Holbergteatrets forestilling ’Alle tiders Jeppe’:

De fleste, der har set Niels Andersen (Vandrefalk, red.) i aktion i den glimrende forestilling ’Alle Tiders Jeppe’, som han selv har skabt, vil ikke kunne genkende anmelderen Janken Vardens forbehold over for forestillingens interaktive momenter, ja hele den bagudrettede, nærmest sippede tilgang i hans anmeldelse. 

Det har gennem mange år været Niels Andersens store styrke, at han som skuespiller i sine forestillinger for børn og unge på baggrund af et langt teaterlivs erfaringer formår, hvad ikke mange andre evner på samme måde, nemlig at inddrage børnene

og de unge blandt publikum fantasifuldt og aktivt i spillet. Netop fordi den del af Niels Andersens forestillinger så at sige fylder så meget, har det heller ikke mening – som Janken Varden – at stille op med en forventning om en handlingstråd som i en konventionelt afviklet forestilling.

Varden anmelder i dette tilfælde ganske enkelt ’Alle Tiders Jeppe’ på forkerte præmisser og har ikke blik for den originale interaktive dimension, som Niels Andersen i denne forestilling ligesom i flere af sine tidligere tilfører sine historier/forestillinger, og som – hvad afviklingen af hans forestillinger angår – har gjort og stadig gør Niels Andersens til en af dansk børne-og ungdomsteaters pionérer. 

Man kan kun ønske sig, at mange skoler m.v. vil bestille denne forestilling og med den være med til at give børn og unge en aktivt lærerig og underholdende indgang til en af Holbergs vigtigste figurer – ikke ved at blive præsenteret for en masse svar (som Janken Varden traditionalistisk åbenbart forventer), men tværtimod ved interaktivt at blive stillet over for en række interessante spørgsmål. Og det er nu engang ved at stille spørgsmål at teaterkunsten lever – både for børn, unge og voksne. 

Stig Dalager, dramatiker og forfatter

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg