Af

11. november 2008

Absurd med stjernesystem for anmeldelser

Kære redaktion.

Der har et stykke tid ligget to udmærkede, velargumenterede indlæg her på debatsiden, som plæderer for at droppe den nye praksis med at anvende stjerner ved anmeldelser af forestillinger. Jeg er fuldstændig enig med Methe og Søren i deres betragtninger. En anmeldelse er i sig selv en ringe erstatning for at se forestillingen med egne øjne – stjernesystemet er en yderligere éndimensionalisering af det mangefacetterede ad absurdum.

Nu mangler jeg imidlertid et gensvar fra dem af jer på redaktionen, der har indført stjerneriet, eventuelt suppleret med indlæg fra andre, der også måtte synes, det er en god idé. Der må have foregået en diskussion på et eller andet redaktionelt niveau ved indførelsen med nogle dertil hørende argumenter, der taler for stjernerne.

I håb om at kunne liste et svar frem, kunne jeg godt finde på at spørge, om det er et simpelt udslag af ”so ein Ding müssen wir auch haben”, eller det er indført ud fra en fornemmelse af at nutidens formidlere har så lidt tid til at planlægge deres indkøb, at de nøjes med at kigge stjerner, frem for at læse hele anmeldelsen.

Hvis redaktionen – mod forventning – sidder inde med en brugbar nøgle til kvalitetscertificering af forestillinger, er jeg sikker på at der er rigtig mange i miljøet, der gerne vil være med på en kigger. Det er jo det, vi sammen og hver for sig har higet og søgt efter i vores evindelige kvalitetsdiskussioner, og det kunne jo med lynets hast få klinket skårene i den standende konflikt om censurering af festivaler, ligesom refusionsudvalgets arbejde ville kunne lettes nærmest til overflødiggørelse. Tre stjerner og du er indenfor i varmen.

Guf for scenekunstudvalget, hvis man kunne bruge kriterierne på forestillinger i støbeskeen. Perspektiverne er mange.

Jeg vil personligt gerne indvies.

Det er også OK med mig, hvis I bare nøjes med at fjerne stjernerne uden yderligere kommentarer.

Christian Glahn
, musiker, børneteatermand m.v.

—-

Svar:

Christian Glahn efterlyser et svar fra redaktionen omkring de rigt facetterede og dybtgående overvejelser, der førte til at indføre stjerner for anmeldelser, da Børneteateravisen gik fra papir til netportal.

Man kan kalde det et knæfald for tidernes trang til overfladiskhed, men det er altså mest tænkt som en synligheds- og debatskabende foranstaltning. Hvis det kan medvirke til mere end harmdirrende indlæg imod (og evt. for) stjernerne – fx. kvalitative diskussioner om såvel anmeldelsernes lødighed og indhold som selve de anmeldte forestillinger – så har de haft deres berettigelse.

Stjernerne vil følgelig derfor være en fast bestanddel af netportalens anmeldelser lidt endnu…

Carsten Jensen
, redaktør af børneteateravisen.dk

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg