Af

6. december 2010

Der er forskel på børneteater og teater, der også er for børn

(Replik til anmeldelsen
af forestillingen ’På den anden side’)

Kære Henrik Lyding,

Jeg ville være meget enig med din anmeldelse af forestillingen ’På den anden side’ hvis altså målet var at lave en børneteaterforestilling. I så fald ville den hyggelige historie om en pige og hendes bamse, som du efterlyser, have været passende.

’På den anden side’ har aldrig været ment som en børneteaterforestilling. Min opgave var at lave en forestilling hvor Det Kongelige Teaters voksen-publikum kunne invitere deres børn og børnebørn med. Min opgave var at nedbryde murene mellem såkaldt voksen- og børneteater og dermed lave en forestilling, som kan give alle en oplevelse uanset alder. Derfor er der scener i forestillingen, som er mere ’voksne’ end andre.

Derfor handler forestillingen heller ikke kun om en pige og hendes bamse. Som i de fleste eventyr er hovedpersonen i forestillingen, Leonora, på en initiationsrejse, hvor hun møder dyr, der får hende til at udvikle sig.
Bamsen er hendes vejleder, der bringer hende derhen hvor hun farer vild, hvor hun forstår at hun kan ændre den virkelighed hun er en del af ved at angribe den på anden måde, hvor hun ser absurditeten i menneskenes verden, hvor hun møder begær og kærlighed, slipper alt hvad hun ejer, føler sig meget ensom og endelig lærer, at alene også betyder ’ene med alt’.

Ved bamsens hjælp bliver hun stærk nok til at sige farvel til det hun kender, og forstår at hun er en del af alt. At alt er forbundet, og at hun trygt kan gå ud og møde livet.

’På den anden side’ er en forestilling, der er meget åben for fortolkning og som kan opleves på mange forskellige plan. Det er klart, at hvis man forventer at se en ’rigtig’ børneteaterforestilling, så kan ’På den anden side’ være provokerende. Men vores erfaring efter en uges forestillinger med næsten fuldt hus er, at forestillingen bringer flere generationer sammen i en fælles oplevelse. Og det er netop det, som har været hensigten!

Tak fordi du har givet mig muligheden for at gøre det klart, hvad forskellen mellem børneteater og teater, der også er for børn, er.

Catherine Poher
, iscenesætter af ’På den anden side’ på Det Kgl. Teater.

Flere debatindlæg

16.9.2024: Eva-Marie Møller undrer sig over, at Københavns Kommune nedlægger puljer i Åben Skole-ordningen, der ellers sikrer ressourcesvage skolebørns mulighed for at få adgang til gratis kulturtilbud i form af bl.a. teater.

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg

16.9.2024: Eva-Marie Møller undrer sig over, at Københavns Kommune nedlægger puljer i Åben Skole-ordningen, der ellers sikrer ressourcesvage skolebørns mulighed for at få adgang til gratis kulturtilbud i form af bl.a. teater.