Foreningen af Danske Teaterjournalister var forleden samlet til den generalforsamling, der også udgør fundamentet til den lille skares vigtigste opgave i løbet af året: At finde kandidater til priserne Teaterpokalen (50.000 kr.), Teaterkatten (25.000 kr.) og Initiativprisen (15.000 kr.).
Kulturministeriet/Kulturstyrelsen er pengesponsor via tipsmidlerne, mens Bikubenfonden bidrager med sølvsmed Manuel Sjødahls skål og lagkagekniv, der ledsager priserne for henholdsvis Teaterpokalen og Teaterkatten.
På mødet diskuteres og udvælges kandidater til priserne. Mens modtagerne af Teaterkatten (en sceneinstruktør eller koreograf) og Initiativprisen (en person, et teater eller institution) findes på generalforsamlingen – men først bliver offentliggjort på selve dagen for prisuddelingen, der traditionelt finder sted i starten af december og så tæt på Holbergs fødselsdag (3. december) som muligt – så skal den lille forenings medlemmer først gennem en mail-afstemning med seks nominerede, før modtageren af Teaterpokalen er fundet:
I år ser listen over de nominerede således ud:
– Madam Nielsen for 'Black Madonna' på og af Teater Sort/Hvid
– Tammi Øst for 'Richard III' på Husets Teater
– Ina-Miriam Rosenbaum for 'Job – et enkelt menneske' på og med Bådteatret og OFF OFF/Produktion
– Kizzy Matiakis for 'Spar dame' på Det Kongelige Teater
– Anders Budde Christensen for 'Manning er fri' på Mungo Park Teater
– Lise Baastrup for 'Misery' på Teater Republique
Som det fremgår, er der ingen kandidater fra det storblomstrende børne- og ungdomsteater, og Teaterpokalen, der er blevet uddelt siden 1934, er da heller aldrig tilfaldet en børneteaterkunstner. Godt nok fik Jytte Abildstrøm prisen i 2003, men det var for en voksenforestilling og et generelt teatervirke.
Foreningen af Danske Teaterjournalister består af den svindende flok af professionelle teateranmeldere og -journalister ved dagbladene – som nu har moderniseret sig selv ved også efter en vis faglig kvalitetsgranskning, foretaget af bestyrelsen, at optage bloggere med teater som fokusområde.
Også Teateravisens redaktør er medlem af den ærværdige forening – med det erklærede formål at huske forsamlingen på, at der også sker spændende og prisværdige ting i dansk børne- og ungdomsteater.
Det er de fleste givet enige i, og der kommer da også gode børneteaternavne op under prismodtager-snakken, men det endelige resultat viser oftest, at hovedparten af foreningens medlemmer – i øvrigt som Reumert-juryen – har deres primære fokus og arbejdsområde inden for voksenteatret.
Mette Rosleff, Teater My, var dog med på nomineringslisten i 2015 – og sidste år tilegnede Teaterpokal-modtager Hans Rønne prisen det børne- og ungdomsteater, som han er rundet af, selvom han fik den for voksenproduktioner.
Som appetizer til dette års pris kan man således evt. læse reportagen fra sidste års prisuddeling, 'Teaterpokalen blev tilegnet børneteatret'
(Billedet: Fra Danske Teaterjournalisters prisoverrækkelse på Folketeatret 5. december 2017, hvor Hans Rønne modtog Teaterpokalen, indrammet af en smuk motivering fra Anne Middelboe Christensen. Foto: Søren K. Kløft)
(caj)