Af: Carsten Jensen

19. april 2012

Penge til de små storbyteatre

Det Lille Teater og Marionetteatret skal fusionere, mens Batida må nøjes med en pose penge frem for den attråede position som et af hovedstadens små storbyteatre. Til gengæld ryger ingen af de nuværende 13 teatre ud af ordningen, mens Teater V og Teater Grob oven i købet får et økonomisk løft. Det blev resultatet, da Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg torsdag fastlagde de økonomiske rammer for de små storbyteatre for de kommende fire år.

De små storbyteatre i København kan ånde lettet op, efter at Kultur- og Fritidsudvalget torsdag besluttede sig for at lade samtlige 13 nuværende teatre fortsætte i ordningen de næste fire år – to af dem endog med hver en ekstra million årligt i driftstilskuddet og via en ekstra årlig økonomisk donation på 4,25 mio. kr.

Det kunne måske derfor ligne teatertorden, når Københavns kulturborgmester, Pia Allerslev (V), i starten af marts varslede mulige lukninger af eller nedskæringer hos hovedstadens små storbyteatre, fordi Kulturministeriet skærer 1,8 mio. kr. af statens rammebeløb til hovedstadens små storbyteatre fra 2014, samtidig med at kommunen selv ville beskære ordningen med 0,7 mio. kr. årligt.

For nu har Københavns Kommune altså fundet over fire millioner kroner selv, så man både kan fastholde og forstærke den økonomiske ramme for de små storbyteatre i perioden 2013-2016. 

Det havde måske også været lidt vanskeligt at fastholde mulige lukninger af teatre, der i en nylig evaluering alle har opfyldt kommunens krav til drift og aktiviteter, når mankoen blot var på et par millioner kroner – og det for en måneds tid siden viste sig, at Københavns Kommune havde et uventet overskud på budgettet for 2011 på næsten 900 millioner kroner.

De fleste millioner er nu øremærket til skolerenoveringer, færre lukkeuger i daginstitutioner, parkeringspladser, fixerum og ’kreative tanker’ m.v., men mon ikke de fire millioner teaterkroner og de afblæste teaterlukninger også skal ses i lyset af denne lille milliard…

Ingen nye små storbyteatre

Alligevel er der altså ikke tale om nogen gavebod til de små storbyteatre, der alle som en har bedt om forhøjede driftstilskud for at drøje på de stærkt pressede budgetter, der bl.a. tilskriver, at næsten alle nye stillinger på teatrene opslås som løntilskudsjob, fordi teatrene slet ikke har økonomi til ’almindelige’ job.

De fleste teatre fik således blot kosmetiske justeringer af det eksisterende tilskud, mens GrønnegårdsTeatret dog måtte se tilskuddet reduceret fra ca. 2,4 til 1,72 mio. kr. årligt.

De 13 nuværende små storbyteatre fortsætter, men der blev altså heller ikke plads til nye teatre i ordningen. Der var visse forventninger til Batida i det regnestykke, men i den bedste af alle verdener kan man måske opfatte det nye tilskud til teatret i NV som en form for associeringsaftale…

Batida og Bydelsteatret

Batida skal bruge de tildelte penge til at afvikle 100 'gratis' børneteaterforestillinger i samarbejde med Kultur Nord, der er en nyetableret kulturenhed (fra 1. januar 2012), som består af en række kulturhuse, biblioteker m.v. i den nordvestlige del af København.

Og selvom der i pressemeddelelsen fra kommunen 'kun' står en halv million kroner til projektet, er der i virkeligheden tale om en hel en af slagsen, fortæller Sus Hauch fra Batida.

Kommunen giver nemlig en hel million til køb af refusionsberettigede forestillinger og får så halvdelen refunderet – af staten såmænd. Så får kommunen også på den måde sagt tak for sidst…

Sus Hauch fortæller i øvrigt, at der er tale om en tre-årig bevilling og at Batida er glad for donationen og muligheden for at forstærke det i forvejen gode samarbejde med Kultur Nord – herunder ikke mindst det nye kulturhus på Rentemestervej.

Rent praktisk vil det kulturelle initiativ være skruet sådan sammen, at Københavns Kommune/Kultur Nord årligt køber 100 refusionsberettigede teaterforestillinger af 'Byteatret' – en nyskabt teaterformidlingsinstitution, der skal formidle og distribuere forestillinger til børn og unge i bydeln. 'Byteatret's daglige drift, repertoireplanlægning, publikumskontakt m.v. varetages af Batida, mens den overordnede økonomistyring, inkl. administration af statsrefusionen på de indkøbte forestillinger, varetages af Kultur Nord.

Rent repertoiremæssigt må op til 80 pct. af forestillingerne komme fra Batidas eget righoldige katalog, mens de resterende 20 pct. skal være gæstespil fra ind- og udland.

24 teatre havde søgt

I alt havde 24 teatre søgt om at komme med i ordningen, men 11 fik altså afslag. Udover den halve/hele million til Batida/Kultur Nord er der afsat en såkaldt udviklingspulje på 1,3 mio. kr. i 2013, der kan komme de teatre til gode, som heller ikke i denne omgang blev omfattet af storbyteater-ordningen.

De store vindere i den nye aftale om de små storbyteatre er Teater Grob og Teater V, der hver får lidt over en million ekstra årligt.

Teater V, der også laver familieforestillinger i Valby, forpligter sig til at indgå såkaldt ’administrative fællesaftaler’ med kommunale kulturinstitutioner – ligesom Teater ZeBu på Amager.

Det er et af Københavns Kommunes nye mantraer og dækker over, at teatre og kulturinstitutioner kan bruge hinandens faciliteter og på den måde spare penge.

Begge teatre arbejder – som de øvrige teatre – i forvejen i høj grad sammen med lokale kommunale institutioner som biblioteker, kulturhuse osv., samtidig med at de fleste teatre som selvejende institutioner med særlige produktionsforhold og anstrengte budgetter ikke er nemt kompatible med egentlige kommunale institutioner.

En ventet fusion

De 4,25 mio. kr. ekstra i ordningen bruges altså primært til at inddæmme de bebudede nedskæringer på 2,5 mio. kr. og give et økonomisk løft til blot to af ordningens 13 teatre – og til at lufte en verbal begmand til Kulturministeriet:

’Når regeringen mindsker sit bidrag og udsulter de københavnske teatre, så må vi selv sørge for balancen ved at putte flere penge i. For der skal være ordentlige kulturtilbud til københavnerne. De små storbyteatre laver spændende og fantastiske forestillinger til glæde for både københavnere og alle andre, og derfor er jeg glad for, at vi i enighed er nået frem til en aftale om flere penge og et tiltrængt løft til de 13 teatre’, lyder det således fra kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev i en pressemeddelelse.

Glemt er kommunens egen nedskæring på de 0,7 mio. kr. og glemt er måske også de 11 teatres stagnerende budgetter, der betyder hårde tider de næste fire år.

Eller man bør vel sige 10 teatre, for med den tvungne fusion mellem Det Lille Teater og Marionetteatret har Københavns Kommune fremover kun 12 små storbyteatre i alt – plus Batida på fløjen.

Fusionen mellem Marionetteatret, der spiller to forestillinger hver sommer i juni-juli-august, og Det Lille Teater kommer ikke helt overraskende. Dels vil der være visse indlysende administrative besparelser, dels er der historiske og kunstneriske bånd mellem de to teatre – og endelig er Marionetteatrets leder siden 1968, Birte Norst, nu et pænt stykke oppe i 70’erne og kan vel fortjene et otium efter ikke at have holdt sommerferie i over 40 år.

Seneste artikler

Seneste artikler

På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere