29. oktober 2013

Magiens huse

Teaterhistoriker Alette Scavenius (f. 1952), der for nogle år tilbage høstede både anerkendelse og teaterjournalisternes Initiativpris for megaværket Gyldendals Teaterleksikon (2007) , er nu aktuel med en flot illustreret bog om danske teatre gennem 300 år.  'Magiens huse' – der udkommer 31. oktober – fortæller veloplagt om baggrunden for nogle af de prægtige teaterhuse, der fortsat står rundt omkring i landet og som ofte er blevet til i en skønsom blanding af teaterkultur, lokalpatriotisme og driftige borgere og mæcener.

Der er muntre fortællinger og faktuelle informationer om fremkomsten af de mange teatre fra slutningen af 1600-tallet til dagens Skuespilhus ved Københavns havnefront, og bogen er fuld af gamle illustrationer samt nye fotos (af fotografen Kurt Rodahl Hoppe) af de stadigt eksisterende teatre.

For en del af de gamle teatre er revet ned, men mange står dog endnu – herunder Rønne Theater, der er landets ældste fungerende teater (fra 1823) og en række provinsteatre i smukke, gamle bygninger, der vidner om store ambitioner for at få teaterlivet væk fra forsamlingshus og kroliv og ind i smukkere, arkitektoniske og ornamentrige rammer.

Det er en fin bladre- og læseletbog, som Alette Scavenius har begået, hvor man kan tage små bidder af den danske teaterhus-historie, som ofte er munter og af og til tragikomisk læsning.

Med portalens fokus på børneteater- og ungdomsteater skal fremhæves Rottefælden i Svendborg (bygget 1885), som i mange år har huset BaggårdTeatret – som viger pladsen i sommerrevy-tiden – og Riddersalen (opført 1821), der som bekendt huser Riddersalen/Jytte Abildstrøms Teater. Men der spilles da også lejlighedsvis familieteaterforestillinger i de fleste af bogens 44 beskrevne teatre.

Og så skal det da bare for en ordens skyld nævnes, at når Scavenius i sin omtale af Røde Kro Teater på Amager fortæller, at teatereventyret sluttede i 2008, så er den lykkelige fortsættelse af historien jo, at ZeBU er rykket ind i lokalerne – efter nødvendig renovering – og nu spiller teater for store og små i sin egenskab af et af Københavns små storbyteatre.

Og i forlængelse af det får man jo helt lyst til at fortælle om andre danske børneteatres stationære scener, der rummer skægge og interessante historier: Det Lille Teater, der holder til i et gammelt snapsebrænderi; Fair Play, der startede i en cigarforretning på Vesterbro og er endt i et soldaterhjem i Holbæk; AnemoneTeatret, der har til huse i et gammelt bageri; Teatret Møllen i sin slotsvandmølle i Haderslev, Team Teatrets vej fra biografbygning til hotelsal i Herning – og alle de andre beretninger om børneteatrenes kamp for at finde faste spillesteder.

Alette Scavenius: Magiens huse – Danske teatre gennem 300 år. 480 sider, kr. 499,95. Strandberg Publishing

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne