Af

15. maj 2009

Egnsteatre i overlevelseskamp

I både Politiken og Jyllands-Posten skriver teaterordfører for Venstre Britta Schall Holberg, at det ikke er regeringens og Venstres politik at ødelægge egnsteatrene. Hun anfører, at den ramme, der afsættes på finansloven til statens tilskud til egnsteatre, er større end tidligere, og at det er udtryk for, at egnsteatrene indtager en central plads i Venstres teaterpolitik.

Britta Schall Holberg beklager samtidig, at rammestyringen blev indført, inden man havde mulighed for at indtænke finansieringen af egnsteatrene i den teaterlovsrevison, der er bebudet inden for de næste par år.

Det lyder fornuftigt.

Problemet er, at det er akut.

Når statens støtte til det enkelte egnsteater i løbet af to år er faldet fra 50% til 37%, er det klart, at det får nogle meget uheldige konsekvenser. Nogle konsekvenser, som det vil være svært at gøre om.

I øjeblikket er det en overlevelseskamp. De egnsteaterkonsulenter, som blev indført samtidig med rammestyringen, og som skal sikre kvaliteten af egnsteatrene, er kun lige kommet i gang. De har slet ikke fået tid til at virke.

Det kraftige fald i statens støtte betyder, at det ikke er de bedste egnsteatre, der overlever, men dem med de rigeste kommuner bag sig.

Teatret Møllen har netop fået ny kontrakt med Haderslev Kommune for de næste fire år, men den udmeldte statslige tilskudsprocent på 37, betyder, at kontrakten må til genforhandling, og at Teatret Møllen i forhold til den ellers færdigforhandlede kontrakt mister mindst 600.000 kr. i tilskud. Det er 15%!

Som det kan læses i Kulturministeriets netop publicerede Faktuelle redegørelse om teatersituationen i Danmark, har egnsteatrene i forvejen et meget lavt omkostningsniveau. Vi har lave lønninger og små produktioner, og det er derfor svært at se, hvor vi skal spare.

Det hjælper ikke Teatret Møllen ret meget at få at vide, at ”egnsteaterområdet” aldrig har fået så mange penge som nu. Vi er ikke et ”område”. Vi er et teater, og vi mærker helt konkret en besparelse.

Jeg beder derfor Britta Schall Holberg og regeringen om – ikke at tilbageføre loven – men at sørge for, at der på finansloven afsættes en ramme, der er stor nok til at bevare 50% statstilskud, indtil den bebudede teaterlovsrevision bliver gennemført, og der kan laves en velovervejet helhedsløsning.

Specielt i lyset af, at det ikke er storebæltsbroer, vi snakker om, men i alt 10-15 mio. kr. ekstra på det statslige budget i 2010. Det kan sikre de gode egnsteatres overlevelse.

Jakob Højgård Jørgensen
, administrativ leder, Teatret Møllen

Flere debatindlæg

16.9.2024: Eva-Marie Møller undrer sig over, at Københavns Kommune nedlægger puljer i Åben Skole-ordningen, der ellers sikrer ressourcesvage skolebørns mulighed for at få adgang til gratis kulturtilbud i form af bl.a. teater.

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg

16.9.2024: Eva-Marie Møller undrer sig over, at Københavns Kommune nedlægger puljer i Åben Skole-ordningen, der ellers sikrer ressourcesvage skolebørns mulighed for at få adgang til gratis kulturtilbud i form af bl.a. teater.