Til Jan Grube:
Da din kommentar er stilet til mig som BTS-formand, og dermed til BTS, vil jeg gerne gøre det klart at: Der er ikke noget af det, du skriver ministeren burde få at vide, der på nogen måde står i modsætning til, hvad BTS står for eller hvad BTS arbejder for, og som BTS ikke allerede fortæller kulturpolitikere og kulturministeren.
Beths Junckers tale, så vel som alle de andre taler der blev holdt i anledning af præsentationen af redegørelse, kan, med undtagelse af min egen, ikke gøres synonyme med BTS’ synspunkter. Indholdet står naturligvis for talernes egen regning. Når du frustreres over talerne på dagen og derefter adresserer frustrationen til BTS, havde det været mere relevant at henvise til indholdet i min tale.
Alt hvad du skriver om i dit indlæg om bedre vilkår og økonomi, for den del af dansk børneteater (stationært såvel som turnerende), som BTS repræsenterer, er lige præcis, hvad jeg har på dagsordenen, når jeg på BTS vegne mødes med kulturpolitikere og kulturministeren. Der er ikke specielt fokus på enkelte teatres eller specifikke lokalområders teatres evt. mgl. synlighed, men på den manglende opmærksomhed fra politikernes side.
Vi har i BTS ikke nogen mening om, hvor vidt enkelte teatre skulle være dårlige eller gode til at opdyrke deres publikum, eller for den sags skyld en mening om, hvor vidt der i et lokalområde er for mange teatersæder. Vi fokuserer på det overordnede, herunder de vilkår teatrene har for få at publikum ind på sæderne. Vi arbejder for at få indflydelse, give politikere viden om vores område, for bedre lovgivning, bedre efteruddannelsesmuligheder, og flere penge til SKU og flere penge til egnsteatre og små storbyteatre.
Og den slags arbejde er altid op ad bakke. Derfor er det afgørende, at det er et samlet miljø, der kæmper. Hvis politikerne fornemmer, at vi er splittede, bliver vores arbejde endnu sværere. Det er netop i det kulturpolitiske arbejde, at det er helt afgørende, at vores medlemsteatre står bag deres egen organisation. Og at stå bag betyder i den sammenhæng simpelthen at bruge den. At henvende sig direkte til den, involvere sig i den, påvirke den og arbejde i den. Sådan at BTS bedst muligt afspejler medlemmernes behov. BTS er sine medlemmer og det arbejde, de lægger i organisationen, og man kan kun tale om at være usynlig i BTS-regi, hvis man gør sig usynlig ved ikke at deltage.
Når jeg til Carsten Jensen i Børneteateravisen snakker om synlighed, er det ikke det enkelte teaters synlighed, jeg tænker på, men den kendsgerning at dansk børneteater generelt, og dermed også de stationære børneteatre i København, ikke har den plads i danskernes bevidsthed, som det fortjener.
Jeg har aldrig sagt eller ment, at I eller andre af de stationære børneteatres pr-arbejde ikke skulle være professionelt, eller har på andre måder underkendt jeres arbejde. På det område er du godt nok ude i at pådutte mig og BTS en hel masse. Det er netop det, jeg tager som et udtryk for frustration eller – nå ja! – desperation.
Du burde vide, at det ikke er BTS, der har skrevet redegørelsen, og at indholdet fuldt ud står for Kirsten Dahls egen regning. Lige som hverken Århus Universitet eller OUC har kunnet sætte deres egen dagsorden. Hun kan muligvis beskyldes for ‘jyderi’, ved ikke specifikt at interessere sig for de københavnske teatre, men kritikken må du adressere til Kirsten, ikke BTS.
Derfor kan jeg heller ikke genkende, at BTS skulle udvise en særlig iver for at udbrede kendskabet til de turnerende teatre. BTS kan klandres for i det hele taget ikke at være gode nok til at udbrede kendskab til teater for børn og unge, men det er resultat af en hård prioritering af den tid og de penge vi har til rådighed.
Vil du ikke nok komme med nogle konkrete eksempler, der er hentet fra BTS arbejde – eller mangel på samme – og adressere din øvrige kritik til rette vedkommende. For det der ligger i BTS’ egne hænder kan vi nemlig gøre noget ved og lave om, hvis der er brug for det og ønsker om det.
Jeg håber, du og de teatre du repræsenterer har mulighed for at deltage ved BTS-arrangementet på Anemoneteatret på torsdag 27.11. kl. 17. BTS planlægger derudover at næste kaffemøde bliver holdt hos Skægspire om et par måneder. Det lyder som om temaet passende kunne blive ‘BTS og de stationære teatre’.
Venligst
Jørgen Carlslund,
formand for BTS