Af: Carsten Jensen

25. juni 2012

Sommertid og familieteater

Selvom mange børneteatre holder spillefri i sommerperioden, er der stadig masser af muligheder for at se teater for børn og unge. Både indendørs og udendørs. Og mange forestillinger er med gratis adgang.

Så er det for alvor tid for sommeren til at overtage scenen i kølvandet på den henrindende teatersæson 2011-12.

De fleste børneteatre bruger den næste måneds tid til at lade op til næste sæson, men nogle får dog traditionelt luftet deres udendørsforestillinger eller spiller som led i sommerunderholdningen her og hisset, ligesom enkelte drager på turne til udlandet.

Så vil man ikke risikere kulturelle abstinenser ved udsigten til en børneteaterfri periode, er der altså flere muligheder. Og børneteateravisen.dk har forsøgt at indsamle nogle af dem her.

Der er gratis glæder på torve og pladser og i parker rundt om i landet, arrangeret af biblioteker, handelsstandsforeninger, kommuner m.fl. – og der er entrebelagte glæder, hvor man må anskaffe sig billet for at komme direkte til en forestilling eller ind i området, hvor den spiller.

Marionetteater og Brændende Kærlighed

Blandt de gratis muligheder er Marionetteatret i Kongens Have i dronningens København, hvor man traditionen tro og på 47. sæson spiller dukketeaterforestillinger to gange dagligt for de to-årige og op henover sommeren. ’Helten i køleskabet’ (anmeldt her på portalen) spiller frem til 15. juli, hvorefter ’Hvem ta’r skraldet’ tager over fra 17. juli til 31. august. Der spilles tirsdag til søndag kl. 14 og 15, og da teatret stort set aldrig aflyser, er det bare at bevæbne sig med regntøj og paraply, hvis vejret ser truende ud.

Andetsteds i Kongens Have kan man også ganske gratis møde HMF Brændende Kærlighed, der spiller ’Friendly Fire’ fra 24. juni-22. juli (tir-fre kl. 19.00, lør og søn kl. 16.00), inden man drager videre på turne rundt omkring i Danmark. Forestillingen, hvor børn gerne må være i selskab med voksne, bliver senere anmeldt her på portalen.

Rakkerpak og gadeteaterfestival

Dansk Rakkerpak plejer at husere ved en anden af hovedstadens parker med sin ligeledes gratis gadeteaterforestilling, men er i år flyttet til Ofelia Beach v/ Skuespilhuset, hvor man fra 23. juni -7. juli samt 14.-17. august (lør-søn kl. 16, tir-fred kl. 19)  spiller ’The Ildsjæl in the Classroom’ for de seks-årige og op.

Forestillingen, der er anmeldt her på portalen, turnerer fra juni-september rundt omkring i landet – herunder på Bornholms Gadeteaterfestival 27.-29. juli, som teatret er medarrangør af sammen med Teaterforeningen Bornholm.

Denne festival er også med gratis adgang til i alt 17 forestillinger fra Danmark, Frankrig og Spanien. Se note om festivalen her. Programmet for gadeteaterfestivalen kan fra 1. juli ses på teatrets og Teaterforeningen Bornholms hjemmeside.

Gadeteater i Helsingør og dukker på Kronborg

En tilbagevendende gadeteaterfestival – med forestillinger for både børn og voksne – har man også i Helsingør og Helsingborg, hvor Passage 2012 afvikles fra 28. juli til 4. august.

Det er festivalens niende udgave – med over 30 teatre og forestillinger – og blandt danske børneteatre finder man Asterions Hus med ’Mosekonens bryg’ (anmeldelse), Flyvende Prinsesse med ’Edderkoppe Blues’ (anmeldelse), Jytte Abildstrøms Teater med ’Livredderliv’ (anmeldelse), Teatret Beagle med ’EnCycloPædisterne’ (anmeldelse).

Man kan købe et festivalpas, der giver adgang til samtlige forestillinger i det  omfangsrige program, der kan ses på www.passagefestival.nu

Og når vi nu er i Helsingør, skal det også nævnes, at Hamlet Scenen spiller dukketeaterforestillingen ’Opus Hamlet’ for de seks-årige og op i et nyetableret dukketeater på Kronborg. Den blot 30 minutter lange forestilling, der nyligt er blevet anmeldt på portalen, spiller frem til 12. juli (tirs-søn kl. 10.30 & kl. 13.00).

Frilandsmuseet og Tivoli

Der er også dømt historiske omgivelser, når Frilandsmuseet ved Lyngby fra 15. juli-26. august præsenterer Line Knutzons teaterkrimi, 'Brødrene Lange', om magt, penge og magi. Det er familieteater for de syv-årige og op, og forestillingen er baseret på virkelige hændelser fra 1700-tallet.

Her skal man dog erlægge såvel entre til museet som teaterforestillingen for at nå frem til kunsten.

Til gengæld kan man nøjes med entreen til Tivoli, hvis man vil præsentere sine børn for Pantomimeteatret, der udover de mange klassiske forestillinger gentager succesen fra sidst år med børneforestillingen ’Rasmus Klump besøger Pjerrot’ (anmeldelse), der spiller fast hver mandag kl. 16.00 fra 25. juni til 13. august, og i september hver torsdag kl. 17.30.

Der er også noget dyrere teaterbekendtskaber i den gamle have, idet musicalen ’Den eneste ene’ opføres i Glassalen, lanceret som familieforestilling fra 6 år og op. Den spiller på udvalgte dage frem til 15. juli.

I Glassalen kan man også møde børneteater, når Teatret Tante Alfred spiller ’komedie for børn og hele familien’ i perioden 2.-11. august med forestillingen ’Snehvide og de syv små dværge’, der blev set og anmeldt på Festival 2012.

Holberg, Moliere – og Egner

Blandt de billetkrævende familieforestillinger i institutionsteaterregi er Grønnegårdsteatrets to forestillinger i sommerperioden. Der lægges ud med ’Det arabiske pulver’, frit efter Ludvig Holberg, som spiller 3.-21. juli (man- lør kl.16.00) for aldersgruppen 8 år og op – og samme aldersgruppe gælder for ’Den indbildt syge’ – frit efter Moliere – der spilles fra 27. juli-25. august (tirs-søn kl.16.00, 14.-25. august, tir og ons kl.12, tor-søn kl. 16.00). Denne forestilling anmeldes senere her på portalen.

En rigtig stærkt kommerciel familieklassiker sendes i øvrigt også landet rundt denne sommer, idet Bellevue Teatrets udgave af Thorbjørn Egners ’Folk og røvere i Kardemommeby’, der normalt huserer på Strandvejen i november-december, skal rundt til en række sjællandske, fynske og jyske byer i regi af Tape Production. Forestillingen opføres i et cirkustelt.

Kommunal sommerunderholdning

Tilbage til de gratis glæder er Teatret Lampe udendørsversion af ’Den grimme Ælling’ på Dronningens Bastion på  Kastellet i København. Der spilles 19.-29. juni (kl. 10 og 11.30), alle hverdage undtagen mandag. Forestillingen varer 35 minutter. er for børn ml. 2-6 år med voksne – og er et led i sommerunderholdningen for børn i København, hvor der også tilbydes andre børneteaterforestillinger.

Også Frederiksberg Kommune lokker med ’Sommerteater’, mens Odense viser gratis børneteaterforestillinger som led i ’Sommer i Farvergården’, bl.a. Svanens ’Hvad fatter gør det er altid det rigtige’ (anmeldelse) (12-13. juli  kl. 11 og kl. 13), Teater Kompas med ’Prinsesse Spirrevip’ (19.-20. juli kl. 11 og 13) og Teater Gydas ’Babusjska’ (anmeldelse) (26-27. juli kl. 11 og 13),

Mange andre af landets kommuner spiller også med – så man kan med fordel orientere sig lokalt om muligt børne-/familieteater.

I Horsens tog de sågar forskud på julens glæder med ’Mikkels hyggelige Juleshow’ på Bytorv Horsens 23. juni kl. 11-11,30. Der var gratis adgang, selvom julen jo normalt koster mange penge…

Kulturkaravane på Hærvejen

Mange er nævnt, mange flere givet glemt – børneteateravisen.dk får langtfra meldinger om alt  – men afslutningsvis skal lige nævnes et hærvejsprojekt, der starter i Viborg 2. august og slutter i Padborg 1. september – og hvor en kulturkaravane med danske, polske og franske kunstnere/teatre spiller gratis familieforestillinger undervejs på ruten.

De danske deltagere er arrangøren Teatret Kimbri og Danseteatret NordenFra. Se noten om projektet her

Seneste artikler

Seneste artikler

På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere
På vandring i juleteaterland

På vandring i juleteaterland

Så nærmer juleteatersæsonen sig med dens virvar af klassiker-genbrug fra både teater- og litteraturfront, dramatiserede julekalendere, nissefyldte genopsætninger ad libitum, nye julemusicals m.v. Der spilles på små og store scener og for alle aldre. Teateravisen forsøger sig atter med en guide over det scenekunstneriske juleknas.
Læs mere
Festivalen & fremtiden

Festivalen & fremtiden

Den gode nyhed er, at der efter lang tids usikkerhed nu er landet en aftale om en KLAP-teaterfestival i 2025 – dog i reduceret udgave. Den problematiske baggrund er, at det er blevet stadigt vanskeligere at finde værtskommuner til det store arrangement. Der er brug for en mere holdbar og fremtidssikret finansieringsmodel, samtidig med at festivalens format og indholdsside udvikles, fortæller Dorthe Skøtt Bébe, festivalleder og direktør på Teatercentrum.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere