Af: Carsten Jensen

15. oktober 2018

Møder med den danske børneteaterkultur

En international teatergruppe med italienske rødder, men nu med base i Danmark, var et af de otte teatre, hvis forestilling fik refusionsgodkendelse med fra Refusionsudvalgets seneste showcase-runde og som nu gør sig umage for at blive integreret i det danske børneteatermiljø. 12 andre tilmeldte forestillinger fik afslag.

Refusionsudvalget har afholdt efterårets showcase-runde og meddelt afgørelserne efter deres møde med de i alt 20 refusionssøgende forestillinger, set i henholdsvis København 22.-23. september og i Horsens 6.-7. oktober 2018.

Det resulterede i otte godkendelser (se faktaboks) – heraf et par til forestillinger produceret første gang for mellem 12 og 25 år siden – og altså et dusin afviste forestillinger.

Da refusionsgodkendelsen betyder, at man sælge turneforestillinger til skoler og institutioner til 'halv pris', fordi staten refunderer 50 pct. af kommunernes udgifter ved køb af forestillinger – og tillige giver adgang til deltagelse på den store Aprilfestival og optagelse i repertoirekataloget Den Røde Brochure, som begge er vigtige salgsplatforme – er en manglende refusionsgodkendelse et hårdt slag for en forestillings eksistensvilkår.

De gamle og de nye

Men Comedievognen, der er et af Danmarks ældste turnerende børneteatre, kan altså fortsætte rundt i landet med uopslidelige og succesrige 'Alfons Åberg – nye historier', som er en 'fortsættelse' eller en slags toer efter førsteudgaven 'Alfons Åberg, som teatret producerede tilbage i 1982. Forestillingen med de 'nye historier' blev således anmeldt i BørneTeaterAvisen nr. 136 i marts 2006…

Ligeledes har garvede Barkentins Teater har generhvervet refusionsgodkendelsen til 'Nielsen og Fisk', som han tog den med sig, da han forlod Det Ripensiske Teaterselskab og stiftede sit eget teater i 2002. BørneTeaterAvisen anmeldte den således tilbage i maj 1995…

Også etablerede Det Lille Verdens Teater kom i mål med sin nye forestilling, ' Kom ind i min nat', ligesom velkendte Hr. Teater gjorde det med 'CHICKS' og Teatret Fyren og Flammen med 'Kejserens nye klæder'.

Helt nye på banen er til gengæld American Drama Group Europe – TNT Britain, der fik godkendt 'Romeo and Juliet'.

Teatret er etableret af amerikanske Grantly Marshall i 1978 i tyske München og har siden haft som mål at turnere med kvalitetsteater i 'så mange lande i verden som muligt', som der står på gruppens hjemmeside. Og nu er turen altså tilsyneladende kommet til Danmark.

Altamira fra Vestjylland

Også den syvende og sidste refusionsgodkendelse til en børneteaterforestilling i denne omgang – den sidste er en voksenforestilling, for den slags tager Refusionsudvalget sig også af – har internationale rødder, men base i Vestjylland.

Således fik Altamira Studio Teater refusionsgodkendt 'Playroom – Acts without words' på showcase i Horsens, og det meddelte en glad teaterleder, Pierangelo Pompa, fluks Teateravisen i håb om, at det snarest vil kaste en anmeldelse og dermed omtale af sig.

Teateravisen har (som bekendt) også refusionsgodkendelse som krav til anmelderi, så nu kan Altamira se frem til en anmeldelse, når de spiller i Aarhus i starten af november. Og skulle dermed kunne tage en faglig vurdering med sig til kommende opførelser i bl.a. hjembyen Holstebro og på Limfjordsteatret.

Teateravisen vil selvfølgelig også holde øje med muligheden for at anmelde de øvrige nye, refusionsgodkendte forestillinger – det er jo portalens sigte at anmelde alle nye professionelle forestillinger for børn, unge og familie, så vidt ressourcerne rækker.

Nu ER en anmeldelse jo ikke altid en positiv oplevelse for et teater, og det ved Altamira Studio Teater sådan set udmærket. De havde nemlig forestillingen 'Boudo tager til Danmark' med på Aprilfestival 2017 i Sønderborg, som fik en ret hård kritik af Henrik Lyding under overskriften 'Overanstrengte klovnerier'  (se anmeldelse).

Men teatret valgte – efter lige at have sundet sig – at kigge på anmeldelsen med konstruktive øjne:

»Det var hårdt at læse, men hans mening var brugbart for os på mange niveauer og har hjulpet os til at fokusere på nogle svage sider af vores arbejde,« fortæller Pierangelo Pompa, der er ked af ikke at kunne vise den forbedrede forestilling og komme i en dybere dialog med Henrik Lyding, der jo så tragisk døde denne sommer.

Til gengæld kan han glæde sig over, at forestillingen også er blevet vel modtaget mange steder.

Stimulerende og udfordrende

Men nu kan Altamira Studio Teater altså tilbyde både 'Boudu kommer til Danmark' og 'Playroom' som refusionsgodkendt børneteater.

Hvilket i øvrigt er et relativt nyt arbejdsområde for teatret, der har sin udspring fra et italiensk teaterlaboratorium, men blev etableret som internationalt teater her i 2014 af kunstnerisk leder, Pierangelo Pompa, der inden da i flere år havde været instruktørassistent på Odin Teatret i Holstebro.

Teatrets faste kerne består udover lederen af to italiensk-fødte skuespillere og en fransk-født skuespiller og musiker og har som erklæret mål at 'integrere sig i det danske teatermiljø og den kulturelle tradition', som teaterlederen fortæller.

Altamira har p.t. adresse i Holstebro, men er ikke tilknyttet en specifik by og forventer at arbejde meget tværkommunalt specielt i det vestjyske område med udgangspunkt i Holstebro, Skive, Struer m.v.

Gruppens arbejde er fokuseret omkring tre hovedaktiviteter: Forestillinger, community theatre og teaterpædagogik. Man har bl.a. lavet eksperimentelle og site specific-forestillinger for voksne – og altså nu også forestillinger for børn og unge.

»På grund af sit generelt ekstremt høje faglige niveau er det danske børneteatermiljø både meget stimulerende og professionelt udfordrende,« lyder det fra Pierangelo Pompa.

Et struktureret miljø

Han ser dansk børneteater som et meget specialiseret område med nogle meget specifikke konventioner, især i forhold til alder og målgrupper, som han ikke oplever tilsvarende i andre lande.

»Man har fornemmelsen af et meget struktureret miljø med stærkt identitet og interne traditioner, men som samtidig er menneskeligt varmt og gæstfrit, åbent overfor nye generationer og nye ansigter og nye kunstneriske forslag. I begyndelsen var vi lidt bange for at mødes med et måske lidt selvkonservativt netværk, fordi vi var nye og ikke 100 procent danskere. Men de konkrete møder og oplevelser, som vi har haft med området, fortalte det modsatte og har været enormt lærerige – både i forhold til netværksarbejde og rent kunstnerisk,« siger han.

Og han ser også den seneste oplevelse – den vigtige showcase i Horsens i begyndelsen af oktober – med de positive briller. Hvor den efterfølgende refusionsgodkendelse selvfølgelig hjælper med:

»Stemningen ved showcase var meget professionel, men aldrig koldt institutionel. Vi oplevede atter ved den interaktion, som fandtes mellem Teatercentrum (der står for showcase-arrangementet, red.), refusionsudvalget og de tilmeldte grupper, den særlige samarbejdskultur, som fik os til at vælge Danmark som vores professionelle og private base,« siger Altamira Studio Teaters kunstneriske leder. 

Seneste artikler

Seneste artikler

God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
Scenekunsten hyldet og fejret

Scenekunsten hyldet og fejret

Med et forrygende show viste Årets Reumert 2024, at essensen af al scenekunst er levende mennesker. Sådan lød dommen fra Teateravisens anmelder, Randi K. Petersen, som i stedet for som normalt at levere faglige kritik af børne- og ungdomsteatrenes forestillinger var blevet bedt om at anmelde prisfesten
Læs mere
Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Over 1.000 teaterfolk fra over 70 lande, 65 faglige arrangementer og 25 håndplukkede forestillinger fra fem kontinenter - dét dannede til sammen en meget multikulturel begivenhed, der under ét havde fået navnet Den 21. Verdenskongres for Scenekunst for Børn og Unge. Det hele blev afviklet i den cubanske hovedstad, Havana, i dagene 24. maj til 1. juni. En talstærk dansk delegation deltog også i dette omfangsrige arrangement, som uden sammenligning er det største af sin art inden for børne- og ungdomsteatret.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere
God Sommer!

God Sommer!

Teateravisen sættes på lavt blus frem til starten af august, men der kan dog fortsat dukke aktuelle nyheder og anmeldelser op på portalen. Imens byder sommeren som vanlig på både gratis og entrebelagt teater for børn og familier i form af gadeteaterfestivaler og forestillinger i det offentlige rum m.v.
Læs mere
Med Sofokles i Caribien

Med Sofokles i Caribien

Midler fra EU’s Creative Europe-pulje er med til at finansiere mange forskellige kulturprojekter i EU-medlemslandene. Ét af disse projekter er BABEL – or the art of listening in TYA, hvis hovedaktivitet er afholdelsen af en række workshops over hele Europa – men også på udvalgte lokationer rundt omkring i resten af verden. En sådan ’extra-europæisk’ workshop fandt sted i Cuba i maj.
Læs mere
Scenekunsten hyldet og fejret

Scenekunsten hyldet og fejret

Med et forrygende show viste Årets Reumert 2024, at essensen af al scenekunst er levende mennesker. Sådan lød dommen fra Teateravisens anmelder, Randi K. Petersen, som i stedet for som normalt at levere faglige kritik af børne- og ungdomsteatrenes forestillinger var blevet bedt om at anmelde prisfesten
Læs mere
Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Scenekunst og netværkspleje i Cuba

Over 1.000 teaterfolk fra over 70 lande, 65 faglige arrangementer og 25 håndplukkede forestillinger fra fem kontinenter - dét dannede til sammen en meget multikulturel begivenhed, der under ét havde fået navnet Den 21. Verdenskongres for Scenekunst for Børn og Unge. Det hele blev afviklet i den cubanske hovedstad, Havana, i dagene 24. maj til 1. juni. En talstærk dansk delegation deltog også i dette omfangsrige arrangement, som uden sammenligning er det største af sin art inden for børne- og ungdomsteatret.
Læs mere
Til verdenskongres i Havana

Til verdenskongres i Havana

En større flok danske børneteaterfolk tager til Cuba for at deltage i ASSITEJ’s 21. verdenskongres med tilhørende festival og workshop og andre faglige aktiviteter. Med deltagere fra over 60 lande er det en ultimativ mulighed for at skabe og udbygge internationale kontakter i arbejdet med scenekunst for børn og unge. Teatergruppen Batida er selvfølgelig også med og fortsætter fra kongres og festival med en udfordrende turne i Cuba.
Læs mere
STOP & SWOP

STOP & SWOP

Dansefestivalen for børn og unge i Roskilde bød på danseforestillinger for både babyer og teenagere. Men SWOP 2024 bredte også kunstarten ud, så tilskuernes kroppe mødte andre kunstarter i inkluderende crossover
Læs mere