Af: Lone Sørensen

17. august 2009

Et øjeblik!

Hvor den store april-festival er for alle, er den kommende Horsens-festival i september nu blevet til en ren kurateret affære med færre forestillinger, udvalgt af et dramaturgiat på fire personer. Til den tyske 'Augenblick mal'-festival i Berlin i maj havde hele ti kuratorer været landet rundt for at udvælge forestillinger. Kun ti af dem kom med på festivalen, der også på andre punkter adskilte sig væsentligt fra de danske festivaler. Lone Sørensen var med på en kigger.

Berlin i maj: Her er som sædvanligt et mylder af liv og et udbud af kultur så mangfoldigt, at ikke mange andre hovedstæder kan være med. Berlins kunstneriske status har siden Murens fald i 1989 fået ekstra fart på. Alle felter har siden den øst-vesttyske sammenlægning gennemgået en heftig udvikling, og teaterområdet er i særdeleshed blevet styrket. Bykortet kan prale af talrige teatre af mere eller mindre professionel karakter, hvoraf over 80 spiller for børn og unge.

Altså en hovedstad af en lidt anden kaliber end København. I maj lagde byen både hus til voksenteaterfestivalen ‘Teater Treffen’ og til den tyske børne- og unge teaterbiennale ‘Augenblick mal!’ – en festival der på mange måder præsenterede deres forestillinger anderledes end i Danmark. Årets udgave af den biennale festival var den 10. i rækken.

Der er ikke så mange store festivaler for børn og unge i Tyskland som i Danmark, men børneteatret har dog efter Murens fald oplevet en opblomstring.

Sammensmeltning af øst og vest

Det er altid en speciel fornemmelse at være på teaterfestival. Som oftest har arrangementet karakter af en messe, hvor produktioner skal præsenteres og sælges. Børneteaterfestivalernes flittigste publikum er derfor overvejende voksne formidlere af teater for børn.

Selv om de mange børneteaterfestivaler i Danmark skiller sig ud fra hinanden på en række områder, har de grundlæggende det til fælles, at de ønsker at spille for den rette målgruppe. I hverdagene udbydes forestillingerne derfor til institutioner, og i weekender kommer forældre og børn på besøg for enten at se forestillingerne gratis eller til ganske rimelige priser. Men de tyske produktioner har ikke børn og unge i salen. Det er kun voksne.

‘Augenblick mal!’ – en titel, der udspringer af teatrets monumentale egenart – er vokset ud af sammenlægningen af Tyskland, og består af fremvisning af få udvalgte forestillinger fra hele landet hvert andet år. 40 års erfaring fra det oprindelige Vesttyskland og ikke mindre end 60 års erfaring fra den østlige del af riget – inklusive det i efterkrigsperioden svært tilgængelige Østtyskland – er fusioneret i det børneteater, som i dag beriger hele nationen.

Som i dansk børneteater er grænserne mellem de enkelte kunstarter brudt ned og her blandes rask væk teater, opera, dans, musical og billedkunst. Animation, dukker, speciel-effekts og særlige teknologiske vidundere gavner og udvikler genren – ganske som i Danmark.

Uge-festival med ti tyske forestillinger

Som Teatercentrums store april-festival varer også ‘Augenblick mal!’ en uge, men slet ikke på samme facon.

På dansk grund kan man bryste sig af bredtfavnende børneteatertyper og ekstrem mange teatertruppers deltagelse, der gratis præsenteres på skoler, i biblioteker, kulturhuse og i sjældne tilfælde på etablerede teatre – alt efter værtsbyens formåen. I det tyske præsenteres forestillingerne udelukkende på etablerede teatre.

For mellem 7 og 12 euro pr. billet lægger spillesteder som Sophiensaele, Hebbel am Ufer 1 og 2, Theater an der Parkhaue 1-3 og Schaubude Berlin hus til forestillingerne. Det er teaterhuse, der ligger geografisk spredt over et ret stort område og derved giver anledning til at udforske eller gense, ikke blot de enkelte scener, men også byens mange andre seværdigheder. Således integreres festivalens deltagere i det pulserende berliner-liv på en anderledes måde end i de danske provinsbyer, hvor festivalerne lever deres eget liv.

I Berlin blev blot 12 forestillinger præsenteret over hele festivalugen, heraf var to produktioner hentet fra henholdsvis Iran og Canada. Det vil sige, at festivalen viste 10 forestillinger fra hele landets produktioner sidste år.

Forestillinger over hele dagen

Seks af festivalens forestillinger var for unge fra 13-15 år og op, de fem for tidlig skolealder 5-8 år og op – og blot en enkelt forestilling for de mindste: 2 år og op. Ingen havde altså øvre målgruppegrænser.

Forestillingerne var hentet fra Hamburg, Basel, München, Düsseldorf, Berlin, Mannheim, Dresden og Frankfurt am Main. Det canadiske gæstespil og den lokale ‘Hell on Earth’ spillede kun en gang. Ellers blev resten af forestillingerne præsenteret to-fire gange, spredt over flere dage.

Som i Danmark startede produktionerne tidligt om formiddagen, men sluttede til gengæld først sent om aftenen, hvilket betød, at publikum havde en chance for at nå alle forestillinger i løbet af ugen – og ikke som på traditionelle danske festivaler være nødt til at bruge udelukkelsesmetoden i valg af forestillinger. Ind imellem de kunstneriske tilbud blev der holdt seminarer, diskussioner og foredrag. Og alle aftener afsluttede med en publikumssnak i de store teatre.

Ti kuratorer har udvalgt indholdet

‘Augenblick mal!’ nedsatte for et par år siden en gruppe på ti kuratorer, bestående af teaterledere, dramapædagoger, teatervidenskabsfolk og udøvende scenekunstnere fra hele landet til at designe festivalprogrammets indhold. Målet var at finde forestillinger, der repræsenterer et bredt udvalg af det kunstneriske niveau i børne- og ungeteater og gøre denne specielle kunstneriske identitet synlig. I otte måneder rejste de landet tyndt for at udforske samtidens børneteaterlandskab, og til sammen har de set 60 forestillinger. For at udveksle erfaringer og oplevelser var kommunikationen om produktionerne mellem de udsendte et fixpunkt i kuratorernes hovedaktivitet. De e-mailede, bloggede, sms’ede etc.

De ti kuratorer pointerer en tendens i det tyske børneteaterlandskab, der byder på skred og nedbrud af barrierer. Det handler om, at øst møder vest, at internationalt samarbejde opstår og skaber interessante resultater, og at de enkelte kunstarter beriger hinanden. Derudover har den østlige del af landet smittet med en tradition af teatermagere, der både laver teater for børn og voksne. Det gør grænsen mellem genrationerne mere porøst og smitter med en respektfuld accept. Og senest betyder brugen af unge amatører på scenerne en postdramatisk tilføjelse til genren. En tendens vi også har set herhjemme, hvor amatører har opnået refusionsstøtte med forestillinger, der er blandet med professionelle. I nabolandet gøres det dog med et mangfoldigt blik på temaer og ikke med integration som overordnet mål. Men generelt tilfører det scenen en anden dimension, som både kan være udfordrende for scenekunstnerne og de unge. Ligeledes er grænserne for tematik og emner, der ikke før har været berørt, overskredet med syvmileskridt.

Katalysatorer for udviklingen

Kuratorernes arbejde kulminerede med indstilling af 20 samtidsproduktioner, som samlet blev forestillinger, der gjorde størst indtryk. Ti forestillinger spillede på biennalen og ti er nominerede til en pris fra den tyske afdeling af ASSITEJ. Kuratorerne er selv ret tilfredse med udvalget af forestillinger og betegner det som ‘et succesfuldt arbejde af kunst, der peger publikum i en æstetisk retning, som også findes inden for andre teatergenrer. Præsentationer, der kan betegnes som katalysatorer for fremtidig udvikling i tysk børne- og unge teater’.

En af de 20 pris-nominerede produktioner har i øvrigt et solidt dansk aftryk. Kinder- und Jugendtheater Dortmunds forestilling, ‘Der Junge, der unsichthar wurde’ er nemlig skrevet af Michael Ramløse – og den blev i sin tid omkring årtusindskiftet sat i scene af Mariehønen under titlen ‘Drengen der blev usynlig’. Stykket er siden blevet oversat af flittige Volker Quandt (læs artiklen ‘Den tyske forbindelse’
) – og har i Dortmund-teatrets udgave vundet hæder på flere tyske festivaler.

Dansk vs tysk børneteater

»I think the Danish Children Theatre is a lot better than the German,« lyder det under den tyske festival fra min tyrkiske følgesvend. Vi er lige trådt ud af den store sal på Sophiensaele – et af Berlins førende voksenteatre i den østlige del af byen. Vi har set en børneopera – et gæstespil fra Mannheim.

Hasans udtalelse er fagligt velbegrundet, for udover at være en flittig besøger af danske børneteaterfestivaler, er han professor i dramaturgi og udøvende børneteaterdramatiker.

Jeg er dog ikke helt enig i hans ytring efter den aktuelle forestilling, men som festivalen skrider frem, forstår jeg hans kommentar: Der er en tydelig tilbøjelighed til, at de tyske børneteaterforestillinger – akkurat som tyske voksenforestillinger – har hang til længerevarende dialog. Et element, som de danske børneteatre er mestre i at tøjle. De tyske børneforestillinger er generelt for lange og bærer præg af en angst for pausen og det nonverbale visuelle udtryk. Det er ord, ord og rigtig mange ord. Selvfølgelig med enkelte undtagelser.

Selv om hensigten med mit besøg i Berlin var at beskue biennalen som helhed og få øjenåbnet for nye strukturer, så ligger det kritiske blik altid og lurer. De tendenser, der gjorde størst indtryk, er alle set i Danmark, men dog påvirket af en anden kultur. Overordnet var der givet køb på intimiteten ved at placere børneforestillingerne i de store teatersale, men den professionelle kunstneriske ramme gav samtidig en fornemmelse af magi, som man ikke på samme måde finder i skolebiblioteket.

Måske kan det inspirere herhjemme, når /hvis nogle af de danske festivaler skal omstruktureres…

Seneste artikler

Seneste artikler

En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere
En hyldest til dukketeaterkunsten

En hyldest til dukketeaterkunsten

Silkeborgs internationale festival for dukke- objekt og visuelt teater, der under navnet Festival of Wonder afvikles fra 6.-10. november 2024, fremstår som et oplevelsesfyldt tilløbsstykke for både lokale og de mange tilrejsende. Den 26. udgave af den biennale festival byder i år på 90 arrangementer for voksne og børn.
Læs mere
Gensyn og fremsyn

Gensyn og fremsyn

Horsens Teaterfestival 2024 serverede atter en fin cocktail bestående af den behagelige tryghed ved god logistik og velkendte spillesteder og et spændende og kurateret program med et insisterende blik for både traditionelt teater og nye formater.
Læs mere
Der er plads til det hele

Der er plads til det hele

Horsens Teaterfestival er under konstant udvikling, hvor programchef Adelaide Bentzon nu står overfor sin fjerde festival og glæder sig over mangfoldigheden, de mange nye formater, det særlige fokus på unge-program og -projekter m.v., men også ser frem til en øget satsning på diversitet.
Læs mere
AI i teatret, i skolen og i hverdagen

AI i teatret, i skolen og i hverdagen

Den kunstige intelligens er godt i gang med at revolutionere vores samfund på godt og ondt. Teater Fantast har i forbindelse med deres forestilling ’DATA DATA – computerens historie' fået produceret et omfangsrigt undervisningsmateriale om bl.a. dette emne i samarbejde med en forsker fra Copenhagen Business School.
Læs mere
Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Fokus på bæredygtige arbejdsforhold

Projektstøtteudvalget for Scenekunst har offentliggjort årets store uddeling fra puljen ’Scenekunst for børn, unge og voksne’, hvor der er uddelt støtte på i alt 92,2 mio. kr. til 76 ansøgninger – med fokus på at give flere flerårige tilskud og at sikre flere driftsbevillinger til flere scenekunstaktører.
Læs mere
Dukkemagt

Dukkemagt

Som uddannet dukkefører fra den prestigiøse Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch i Berlin har Astrid Kjær Jensen siden 2011 arbejdet freelance for en lang række danske børneteatre. Men hun har savnet en mulighed for at kunne udnytte animationsteatrets fulde potentiale, og derfor har hun nu sammen med musiker og producent Victor Nuno Lyse startet sit helt eget dukke-kompagni, der har unge som primære målgruppe.
Læs mere