Der var mange, der havde grund til at være stolte ved dimissionen i Kunst- og Kulturformidleruddannelsen i torsdags. De i alt 26 studerende, der nu som de første har gennemført uddannelsen og dermed har diplom på deres færdigheder, kunne være ganske stolte. Men også repræsentanterne for den store tværfaglige arbejdsgruppe, der med bl.a. Benedicte Helvad i spidsen, sammen havde fået stykket en levedygtig diplomuddannelse sammen, kunne være stolte.
Danmark har nemlig fået en ny uddannelse, som med tiden vil kunne berige kulturlivet med nytænkende ildsjæle, der har nye redskaber med sig i deres arbejde som kunst- og kulturformidlere.
Formidlingseksperimentarium
Dette kunne man ved selvsyn forvisse sig om ved selve dimissionen, idet flere af de nyudklækkede diplomindehavere fremviste konkrete eksempler på deres kunnen i form af projektrapporter, scrapbøger, foldere, billeder og slideshows på deres computere.
Således fortalte f.eks. Annemarie Jeppesen, som nogle af børneteateravisen.dk’s læsere måske bedst kender som dukkespiller hos Carte Blanche, om sit unikke formidlingseksperimentarium, ’Cirkel, Streg, Firkant’, som hun havde udviklet i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg. Og pædagog René Laustsen fortalte om, hvorledes han arbejder med improvisationsbørneteater inden for rammerne af Jovica-teatret – børnenes eget teater.
Alene titlerne på et udvalg af de øvrige afgangsprojekter afslører noget af den idérigdom og nytænkning, som eleverne havde lagt for dagen under deres uddannelse: ’Runedetektiv’, ’Den sensoriske boganmeldelse’, ’Autobiografisk historiefortælling’ og ’Musik i skoven”.
Forsøg er nu permanent
Koordinator Pernille Welent Sørensen fra Scenekunstens Udviklingscenter i Odsherred har været med hele vejen. Hun har været med til de mange møder og forhandlinger, hun har arbejdet med, hvorledes uddannelsen kunne stykkes sammen, og hun har været med til at eksaminere de studerende. Og derfor virkede det da også helt naturligt, at det var hende, der højtideligt – men også med en slet skjult moderfølelse over for de studerende – uddelte eksamensbeviserne
»Jeg er bare så stolt over dem,« sukkede hun, efter at den formelle seance var overstået.
Den to-årige uddannelse har kørt siden 2007 som et forsøg, men Undervisningsministeriet har nu godkendt udannelsen som permanent på University College Syd, som starter op til januar 2010, og på University College Sjælland, hvor undervisningen af 30 nye studerende starter på Odsherred Teaterskole allerede nu i september. Dermed er uddannelsen landsdækkende.
Søren K. Kløft er kommunikationsmedarbejder på Teatercentrum